Corona update: Nasleep van Corona & herstellen?

Hoi! Het is een tijd geleden dat ik een Corona update heb geschreven. Ondertussen hield ik je in de persoonlijke update wel op de hoogte hoe het met mij gaat. Als je die gelezen hebt, weet je dat ik last heb van de ‘zo genoemde nasleep van Corona’ en ben ik aan het herstellen. Ik vertel je er wat meer over. Ik merk dat dit namelijk iets nieuws is in Nederland en we een beetje aan het kijken zijn hoe we hier mee om moeten gaan.

Nasleep van Corona

In de laatste Corona update die ik schreef, las je dat het eigenlijk best wel goed ging. Alleen mijn reuk en smaak was nog weg. Verder wat moe, maar dat was het.

Halverwege februari is dat wel anders geworden. Ik werd alleen maar vermoeider, weinig energie en kreeg heel veel hoofdpijn. Hiervoor ben ik bij de huisarts geweest en ik heb dus last van de nasleep van Corona. Ik kreeg zelfs klachten die ik tijdens de besmetting niet eens had: stekende hoofdpijn, beetje benauwd en een hoge ademhaling.

Gelukkig is dat nu allemaal een stuk minder. Waar ik nu voornamelijk last van heb is: moe, moe , zeer vermoeid. Echt weinig energie en hoofdpijn. Mijn concentratie is hierdoor ook niet al te best en dingen kunnen echt op mij af komen om maar te zeggen. Overprikkelt heet dat.

Goede en mindere dagen

Ik heb dus een hele tijd niet gewerkt en was veel thuis. Slapen, kleine activiteit in het huishouden en weer rusten. Zo zagen mijn dagen er een tijdje uit. Gelukkig kan ik nu alweer meer. Ik heb tussen activiteiten wel een rustpauze nodig soms. En lang achter de laptop wat typen is ook nog wel eens lastig soms. Over dit artikel heb ik dus ook langer gedaan dan normaal. In etappes typen.

Ik heb goede dagen en mindere dagen. Op goede dagen kan ik gewoon wat dingen doen in het huishouden, langs bij paps en mams en wat werken achter de laptop en heb dan niet zo veel rustmomenten.

Op minderen dagen doe ik veel minder en rust ik tussendoor meer. Die dagen heb ik ook meer last van hoofdpijn vaak. Wat ik wel elke dag probeer is een stukje te lopen. Wandelen is erg goed voor je en zo kom ik lekker buiten in de frisse lucht en beweeg ik. Langzaam komt de conditie dan ook terug.

nasleep van corona

Om mijn conditie maak ik mij de minste zorgen moet ik zeggen. Dat komt voor mijn gevoel wel weer. Als ik weer meer energie heb, dan komt het sporten ook op gang. Alles wel stapje voor stapje. En zo moet ik ook weer stapje voor stapje aan het werk op school.

Merk je het, deze blogpost schiet alle kanten op hè…. Zo gaat het nu in mijn hoofd ook, haha. Het is een beetje een grote wir war. Ik kan soms moeilijk gesprekken volgen en een stukje over de markt lopen met allemaal mensen is best indrukwekkend. Raar toch?! Een 25-jarige moet dat makkelijk aankunnen.

[shopsuite_snippet id=575c]

Bedrijfsarts

Blijkbaar heeft die Corona daarin tocht wat veroorzaakt. Langzaam gaat dit beter hoor. Ik loop vaak even de stad in om een kleine boodschap te halen om maar weer aan al dit soort prikkels te wennen. En zo moet ik ook aan de prikkels op school gaan wennen. Ik loop hiervoor bij een bedrijfsarts. Hij helpt mij stap voor stap weer op werk terug te komen.

Mijn laatste gesprek met de bedrijfsarts was erg fijn. Ik heb een opbouwschema gemaakt. Nu werk ik 4 uurtjes in de week en dit moet naar 20 uur (wat ik normaal werk). Vanaf volgende week ga ik drie dagen 2 uur werken (dat zijn er dus al 6). En daarna ga ik op de dagen de uren uitbreiden.

nasleep van corona
Thijs heeft heel lief een schema, zodat ik niet te veel doen in een week.

Mocht er iets niet goed gaan of ik loop vast, dan kan ik de bedrijfsarts weer raadplegen. Maar gaat het goed, dan heb ik hem niet meer nodig. De bedrijfsarts verwacht dat ik ergens in juni weer 20 uur kan werken. Alle uren in de klas werken hoeft niet, ik mag ook buiten de klas werken. Nu werk ik vooral met kleien groepjes kinderen. Strak kan ik ook werkjes of dergelijke klaar gaan maken.

En ik wil ook dan langzaam steeds wat meer in de klas aanwezig zijn. Zo wen ik weer aan die prikkels. Dat ik de dag nadat ik gewerkt hebt, moe ben is te verwachten. Maar dat moet langzaam ook minder worden.

Mijn opbouwschema.

Normale leven oppakken

En zo ben ik weer langzaam een ‘normaal leven’ aan het opbouwen. Ik zei al: Mark en Hugo werken met een stappenplan om Nederland ‘open’ te gooien, ik werk daar ook mee, maar dan om mijzelf weer ‘open’ te gooien, haha.

Ik zal je eerlijk zeggen dat ik in het begin er best moeilijk mee had en eigenlijk gewoon alles wilde doen wat ik normaal ook deed. Een avondje met vrienden, knallende koppijn daarna en de helft van de gesprekken kreeg ik niet eens mee. Even naar de supermarkt, zo veel dat er dan op mij af komt.

De was gedaan.

In het begin voelde ik mij ook een soort van schuldig dat ik wel een filmpje voor YouTube op kon nemen of blogposts kon maken, maar niet kan werken op school. Maar dat is toch heel anders. Op school sta je continu ‘aan’. Daar kan je niet even tegen de kinderen zeggen: ‘even wachten jongens, juf wil even een half uurtje zitten’. Nee dat gaat niet.

Mijn blog kon ik wel blijven doen, maar alles op een langzaam pitje. En daar was ik zo blij mee. Zo had ik nog wel wat te doen! En ik had in de maand februari en begin maart ook veel reserve artikelen klaar staan, haha. Dat scheelde ook.

Nu leer ik meer omgaan met mijn energie en doordat ik een lange tijd rust heb genomen, knap ik langzaam weer op. Echt zo raar… Lastig te omschrijven allemaal.

[shopsuite_snippet id=575d]

Hulp gezocht

Ik ken wel meer mensen die last hebben van de nasleep van Corona, maar die hebben weer hele andere klachten. Het is voor vele verschillend. En sommige hebben helemaal nergens meer last van. Daarom is een behandeling of iets ook lastig denk ik.

Ik krijg nu weer een beetje de energie en (ja hoe moet ik het noemen) zin om weer mijn oude leven op te pakken zeg maar…Ik heb mij dan ook aangemeld bij C-support. Een collega van mij stuurde dat door en wie weet kunnen ze mij helpen. Het zit bij mij vooral in mijn wazige hoofd nu: lastig concentreren, veel vergeten en moeilijk gesprekken volgen.

Dit soort lijstjes maak ik dagelijks. Anders vergeet ik de helft.

Daarnaast de hoofdpijn en vermoeidheid. Dus wie weet kunnen zij mij advies geven wie of wat ik kan raadplegen. Ik weet zelf namelijk niet zo goed wat ik nu kan doen. Hoewel ik wel merk dat met rust veel over gaat. Maar alleen maar rusten werkt ook niet. Ik moet mijn grenzen van energie opzoeken… Maar hoe, wat, geen idee.

Ik houd jullie op de hoogte van wat daar uit komt! En in deze post wil ik je echt niet laten zien hoe slecht het gaat, ik doe ook gewoon ‘leuke’ dingen, want beter worden op de bank werkt niet. Ik moet weer dingen gaan doen , maar niet te veel en in kleine stapjes.

Ik ben erg benieuwd of mensen zich herkennen hierin of iemand kennen die ook last heeft van de nasleep van Corona. Het is niet raar en je hoort het steeds meer. De één in ergere mate dan de ander. Als ik het vergelijk met een collega van mij, valt het van mij wel mee (zij loopt bij een covid fysio, heeft een veel te hoge hartslag en kan nog niet veel werken).

nasleep van corona

Hopelijk snappen sommige mensen hoe het een beetje zit en dat je in deze wir war van tekst een beetje duidelijkheid krijgt. Haha. Want zoals ik zeg: ik ben nog een beetje warrig… Maar hé: dat moet ook goed komen. Ik neem jullie steeds mee als er weer wat nieuws is of er een verandering is.

Ken jij iemand met een nasleep van Corona?

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1189

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *