Mijn werk als onderwijsassistent – Wat doe ik zoal?-

mijn werk als onderwijsassistent

Hoi! Vandaag ga ik het hebben over mijn werk als onderwijsassistent. Naast blogger ben ik ook juf. Of beter gezegd: een onderwijsassistent. En dat werk is erg gevarieerd. Op elke school kan een onderwijsassistent andere taken hebben. Hoewel de kern vaak hetzelfde is: een extra helpende hand in de klas. Maar hoe ziet mijn werk als onderwijsassistent eruit? Ik vertel het je!

Mijn werk als onderwijsassistent

Het werk van een onderwijsassistent bestaat vooral uit extra begeleiden. Vaak neem je kinderen uit de klas om extra dingen te oefenen. Of je neemt een deel van de klas mee voor een les. Het verschilt per school en per klas vaak.

Even wat meer over de school waar ik werk. Dit is op de Anne Frank Monterssorischool. Kinderen leren hier vooral het zelf te doen en hebben doelen waar ze aan werken. Ze plannen hun werk zelf en zijn veel met materialen en opdrachtkaarten aan het werk. Zo kan het zijn dat het ene kind met taal bezig is en een ander met rekenen (er zijn ook groepslessen hoor).

Extra taal oefeningen.

Ik vind het een erg mooi onderwijsconcept en ik leer er zelf ook veel van. Ze hebben hier op school nog nooit echt een onderwijsassistent gehad. Ze zijn erg blij met deze luxe. Vorig schooljaar werkte ik bij de kleutergroepen. Hier hielp ik veel in de klassen met werkjes en kinderen bij het werk te houden.

Drie groepen middenbouw

Dit schooljaar ben ik werkzaam in de middenbouw. Dat is groep 3,4 en 5. De kinderen zitten door elkaar in de groepen. Er zijn drie groepen middenbouw. Ik werk elke ochtend op de school. Dat houdt in dat elke klas mij een uurtje heeft. De overige tijd ben ik bezig met nakijken, dingen opruimen en noem maar op.

Mijn ochtend begint bij de voordeur van de school. Hier ontvang ik de kinderen. Dat is eigenlijk door de Corona tijd zo gekomen. Ouders mogen de school niet in. Kinderen komen anders zo ‘alleen’ binnen. Ik sta bij de deur om ze te groeten. Kinderen die het in het begin spannend vonden (vooral groep 3 kinderen waren dat) om alleen naar binnen te gaan, begeleid ik.

Flitskaarten met sommen.

Of mocht een ouder een kleine mededeling hebben, kunnen ze die aan mij doorgeven en dan geef ik het weer door aan de desbetreffende leerkracht. Hoewel we ook een oudercommunicatie app hebben om dit soort dingen te melden maar het schiet er wel eens bij in.

In en uit de klas

Dan begint mijn eerste uur in de eerst groep, dan de volgende en tot slot de laatste. Wat doe ik zoal in de groepen? Ik help kinderen met plannen en loop rond als ze een vraag over hun werk hebben. Of ik zit bij een kind die een opdracht lastig vind en leg deze uit en help de leerling op weg.

Ook ben ik individueel in de klas met kinderen aan het lezen bijvoorbeeld. Kinderen die hier extra mee moeten oefenenen. Kinderen van groep 3 die de letters lastig vinden, ga ik letters mee flitsen. Of met meerdere kinderen van groep 3 tegelijk ga ik letters oefenen, woorden oefenen en lezen. Dit vaak in een leuke ‘spelvorm’.

Veel van die dingen doe ik in de klas. Ook neem ik wel eens kinderen uit de klas. Om samen te lezen in een groepje of om sommetjes te flitsen. Dit kan het hele schooljaar veranderen.

mijn werk als onderwijsassistent

Later in het jaar komen de verschillen tussen kinderen meer in beeld. Dat neem ik meer groepjes mee uit de klas om extra rekensommen te oefenen of juist het automatiseren van bepaalde dingen te oefenen. Ook zullen er wat meer leesgroepjes ontstaan. Hier ga ik dan extra mee lezen of juist taalspelletjes doen.

Lades met werk

In de koffiekamer van de school heb ik wat lades waar ik spullen in heb, die ik gemaakt heb of die al in school aanwezig waren. Deze gebruik ik vaak om extra met te oefenen met de kids. Na mijn drie uren in de klassen ruim ik vaak spullen op en kijk ik wat dingen na in de groepen. Of ik loop buiten tijdens de pauze.

Schoolvlogs

Er is altijd wel wat te doen, haha. En sinds kort is er een taak bij voor mij. We zijn bezig met ‘schoolvlogs’. Ouders mogen in deze tijd de school niet in. Om toch een kijkje te geven wat de kinderen allemaal doen, ga ik een schoolvlog maken. Ik film dan door de school wat de kinderen allemaal doe.

Bezig met een schoolvlog bewerken.

Hier maak ik dan een leuke video van en die delen we met de ouders. Hier zijn we nog een beetje mee aan het experimenteren. Ook ga ik met een collega een soort uitleg filmpje maken over het nieuwe rapport dat de kinderen krijgen. Erg leuk om te doen. Voor mij is filmen en een video in elkaar zetten natuurlijk bekend terrein. De school is erg blij dat ik dit kan.

Ook maak ik vaak foto’s tijdens ‘bijzondere gelegenheden’. Omdat ik toch geen vaste groep heb, kan ik makkelijk de school door. Erg leuk om te doen.

mijn werk als onderwijsassistent
Opening van de Kinderboekenweek op school.

Mijn werk als onderwijsassistent vind ik erg leuk. Het helpen van kinderen individueel en ze zien groeien vind ik erg mooi. Daarnaast is het ook leuk dat ik bijna alle kids op de school ken, haha. En ik vind het leuk dat ik wat meer kan doen met mijn foto’s en film achtergrond daar. Ze zijn er blij mee dat ik zoiets doe.

mijn werk als onderwijsassistent
Op de dag van de leraar een leerkracht scheurkalender gekregen.

Het is gewoon ook een leuke en gezellige school. Het team is erg gezellig en voelde mij er gelijk welkom. Van het onderwijs leer ik elke dag nog en dat is altijd mooi. Nu weten jullie een beetje wat mijn werk als onderwijsassistent in houdt!

Zou jij werken met kinderen leuk vinden?

Misschien is dit ook leuk?

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *