Mijn opa en oma (s) – Wat maakt hen zo bijzonder?

mijn opa en oma

Hoi! Een artikel over mijn opa en oma. Waarom schrijf ik daar een blogpost over? Nou, ik bedacht mij laatst dat ik toch wel heel trots ben op mijn opa en oma en heel blij met ze ben. Eigenlijk moet ik zeggen: opa en twee oma’s. Ik heb nog één opa en twee oma’s en daar bof ik mee! Ik wil jullie graag wat meer vertellen over mijn opa en oma’s, want ik verbaas mij telkens weer over hen eigenlijk. Volgens mij heb ik geen standaard opa en oma……

Mijn opa en oma’s

Mijn opa en oma van mijn moeders kant leven beide nog. Oftewel: mijn moeder heeft haar beide ouders nog. Mijn oma is 81 en mijn opa is 80 jaar. Ze wonen samen in een (best groot) huis in Doetinchem. Bij mijn vaderskant leeft alleen nog mijn oma. Mijn vader heeft dus alleen zijn moeder. Deze oma is ook 81 jaar en woont vlakbij ons in een rijtjeshuis. Mijn opa is overleden toen ik 10 jaar was. Al een tijdje geleden dus.

Ik besef mij dat ik best bof dat ik nog 2 oma’s en 1 opa heb. Maar wat maakt hen dan zo bijzonder? Dat ga ik jullie vertellen.

Mijn oma

Als eerst mijn oma van mijn vaderskant. Ze een schat van een oma. Ik ging vroeger namelijk elke maandag na school naar deze oma:  Oma Annie! Ik kreeg dan tussen de middag altijd boontjes, aardappels en een gehaktbal. En af en toe bakte oma dan patat met een kroket. Wat een feest was dat altijd. Dit is trouwens ook de Rummikub oma. Met oma Annie speelde ik altijd Rummikub.

mijn opa en oma
De Rummikub doos onder de kast bij mijn oma.

Nu ze 81 is, speelt ze dit nog steeds! En ze is er ook nog steeds goed in! Super knap. Daarnaast heeft oma de ‘beroemde’ kelderkast, waar altijd lekker drinken in staat voor de kleinkinderen. Deze trap is best gevaarlijk (kleine treden), maar mijn oma gaat nog steeds naar de kelder en komt elke keer weer boven, haha.

En afgelopen 30 december 2017 hebben we voor de 10de keer oliebollen gebakken bij oma. Dit doet ze ook maar weer even hoor. Ik moet je wel zeggen dat oma alleen het deeg heeft gemaakt en wij  (de kleinkinderen) hebben de rest gedaan.
Ik merk wel dat oma wat ouder wordt , maar dat natuurlijk ook wel logisch op 81-jarige leeftijd. Maar ze gaat nog overal heen op haar elektrische fiets en kletst met Jan en alleman, haha. Een schat van een oma om van te houden!

mijn opa en oma
Afgelopen december oliebollen bakken bij oma.

Mijn opa en oma

Dan mijn andere opa en oma. De ouders van mijn moeder. Daar is mijn oma ook 81 jaar en puzzelt zo veel! (Zweedse puzzels, woordzoekers noem maar op). Mijn oma weet dan ook behoorlijk veel nog. En ze onthoudt ook daar best veel van. In het (grote) huis doet mijn oma nog best veel – poetsen, de bedden  en eten maken.

En dan mijn opa. Daar blijf ik mij elke keer over verbazen! Mijn opa is dus 80 jaar. Maar hij heeft een laptop en een smartphone! Ja zo één met toughscreen en apps. Ik whatsapp namelijk ook met mijn opa! We hebben zelf een familie groepsapp waar hij ook in zit. Hij zet apps op zijn telefoon (oké daar moeten we hem wel bij helpen), maar de nieuwtjes van de Gelderlander kan hij op zijn telefoon lezen!

mijn opa en oma

En opa, ik weet dat je dit gaat lezen op je laptop, want hij leest mijn blog op zijn laptop, kan mailen via zijn laptop, googlen, buienradar bekijken en ga zo maar door. Mijn opa weet dus prima hoe een laptop werkt. Super grappig toch?! Ongeveer 10 jaar geleden heb ik opa laptop les gegeven en hij kan er nu best veel mee. En samen met mijn oma leest hij dus veel op de laptop en mobiel. 

En dan sport mijn opa ook nog. Hij gaat elke dinsdagochtend naar Medifit en doet daar wat kleine oefeningen. Hoe gaat hij dan naar de sport? Juist, met een auto. Mijn opa rijdt gewoon nog auto (wel een automaat sinds kort, maar goed). Hij rijdt nog prima auto.

Verbazingwekkende momenten

En zo zijn er nog meer momenten dat ik mij verbaasde over mijn opa. Afgelopen zomer ben ik bijvoorbeeld de zolder op geweest bij mijn opa en oma. Ik ging samen met mijn moeder wat opruimen daar en kijken wat ik op Marktplaats kon zetten om te verkopen. De zoldertrap is best wankel en stijl. De zoldertrap werd uit het plafond getrokken en ik begon aan de klim naar boven. Bijna bovenaan draaide ik mij om en mijn opa was ook al halverwege de trap. ‘Ik kom helpen de kast en tafel naar benden te tillen’ zei hij. Wow!

En met Oud & Nieuw moest ik ook wel lachen. Wie heeft er nou een opa van 80 die vuurwerk gaat kopen en dit om 00:00 dus gaat afsteken. Eerst op internet kijken welk vuurwerk er is en daarna dit kopen. Ik kon er wel om lachen!

mijn opa en oma
Mijn opa in de krant omdat hij mee deed aan de nieuwsquiz

En in de Achterhoek is er altijd een nieuwsquiz in de krant. Mijn opa doet hier altijd aan mee en heeft vaak de meeste vragen goed. Dan mag hij meedoen aan de echte quiz samen met andere winnaars. En dit jaar, je gelooft het niet: stond hij in de finale! Hij is twee rondes doorgekomen en daar stond hij dan. In de finale. Hij is tweede geworden en dat vind ik heel knap.

Tja, mijn opa en oma’s zijn geen standaard opa en oma’s achter de geraniums ‘bij wijze van spreken’. Ze zijn nog met van alles bezig in hun leven. Nu merk je natuurlijk wel dat ze wat ouder worden, maar dat is ook wel logisch op die leeftijd. Ik geniet nog wel elke dag van ze en ga graag naar hen toe. Een spelletje doen of kletsen en Oreo koekjes eten. Het is altijd leuk bij mijn lieve opa en oma’s!

Heb jij ook een gezellige opa of oma?

 

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1190

8 reacties

  1. Wat een zalig blog over je opa en oma’s.
    Geniet van ze zolang het kan!! Heel fijn ook voor ze dat ze met deze leeftijd nog veel zelf kunnen.
    Zelf heb ik helaas geen opa’s en oma’s meer. En nu ik wat ouder ben realiseer ik mij hoe erg is ze mis. Ik zou ze zo graag nog willen vragen naar hoe het “vroeger” allemaal ging…

  2. Wat een superleuke blog om te lezen, de liefde naar je grootouders straalt er vanaf! Ik heb alleen nog maar 2 oma’s maar beiden zijn geweldig. Mijn meter al helemaal, ze woont bij ons in dus het is eigenlijk een soort tweede mama!

  3. O wat goed zeg! Mijn opa en oma (83) van mijn vaderskant leven nog, helaas van mijn moederskant al jaren niet meer. We beleven nog geweldige momenten en je gaat het ook steeds meer waarderen.

  4. Wat leuk dat je hier over schrijft! Mooi hoor! Heel leuk onderwerp wat je ook niet zo vaak ziet. Ik heb alleen nog maar 1 oma, opa is toen ik 9 was overleden en de andere opa en oma heb ik nooit gekend.

  5. Ik had ook bijzondere opa’s en oma’s. Mijn oma is helaas overleden toen ze bijna 102 was. Ze was een zeer wijze vrouw en altijd bij de tijd. Op haar 96 heeft ze nog leren emailen op haar iPad. Ik mis nog altijd haar erg

  6. Opa’s en oma’s kunnen altijd zo uniek zijn! Helaas heb ik alleen nog maar 2 oma’s, maar mijn opa was vroeger heel uniek in het spelen van spelletjes. Hij was altijd heel fanatiek en ik mocht het niet wagen om vals te spelen. Anders zei hij dat hij niet meer verder wilde spelen. Geweldig als ik er aan terg denk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *