Mijn rijlessen – ervaring, tips & tricks

mijn rijlessen

Hoi! Ik heb al zo’n vier jaar mijn rijbewijs. Jeetje, wat gaat dat snel zeg. Ik weet nog goed dat ik op 4 december 2016 mijn praktijk examen heb gehaald. Een leuk Sinterklaas cadeautje zei ik doen. Maar de weg ernaartoe was lang kan ik je vertellen… Ik deel je mijn ervaring van mijn rijlessen.

Mijn rijlessen

mijn rijlessen

Ik was net 18 geworden en mijn ouders betaalden mijn rijlessen als cadeau. Ik heb gelest bij een lokale rijschoolhouder hier in de regio: Greven. Een hele fijne rijschool en rij-instructeur. Een super rustige man met veel geduld. Dat was voor mij zeker fijn.

De eerste keer stapte ik in met klotsende oksels… Oké: schakelen, koppelen, remmen, gassen. In welke volgorde sturen? Hoe dan? Dat was de lichtelijke paniek in mijn hoofd…. En toen keek ik ook nog eens goed naar de auto. Oh jee: een hele lange BMW!

Dit gaat hem niet worden dacht ik. Maar ik kreeg eerst wat uitleg over de auto en we oefenden het schakelen en gevoel met de koppeling. Daarna reed ik langzaam weg. De wegligging was het nog niet helemaal: ik reed helemaal aan de rechterkant van de weg, haha.

Na wat meer lessen snapte ik de wegligging beter, maar dat schakelen vond ik maar niks. Voor mijn gevoel moest ik veel tegelijk doen. En ik keek telkens naar de pook om te kijken of ik in de goede versnelling zat. Na een aantal lessen zei mijn rij-instructeur: ‘ nu zonder te kijken Merle’. En hij deed zijn hand voor de pook. Ja dan moet ik wel….

Bijzondere verrichtingen

Na vele lessen ging dat goed. Het rijden verder ging ook wel. Vooruit parkeren ging ook prima, maar achteruit inparkeren vond ik ook maar niks (denk dat hier meerdere mensen last van hebben). Dit werd eindeloos geoefend totdat ik het een beetje kon. En ik bleef maar roepen: ‘ Ach, ik parkeer straks alleen maar vooruit in’.  Maar ik moest het wel kunnen….

mijn rijlessen

De snelweg was ook niet mijn favoriet. Dat hebben we een paar keer gedaan en volgens mij rij-instructeur had ik dat wel onder de knie.

Rij examen

En na een stuk of 40 lessen mocht ik op…. Mijn theorie had ik na twee keer gehaald. De eerste keer had ik twee foutjes te veel. Ggrr. Maar daarna had ik hem. Nu mocht ik op voor praktijk.

En zenuwachtig dat ik was. Het voelde net als de eerste keer rijles. En de examinator zei verder ook niet veel en praatte niet veel. Daar werd ik al helemaal onzeker van. Ik schakelde meteen al verkeerd en de auto sloeg af. ‘ Kan gebeuren in het begin’  zei hij.

En daar kwam het hoor…. De snelweg. Ik was zo gespannen en wilde de snelweg oprijden terwijl er een auto langs me heen scheurde. Een ingreep.

mijn rijlessen

Een paar weken later: poging twee. Nu had ik een beetje een popie Jopie examinator. Hij kletste veel en ik voelde mij niet op mijn gemak. Ik reed wel beter en had geen ingreep. Ik remde wel wat laat volgens hem en ik stond ergens stil wat in zijn ogen fout was. Weer niet geslaagd. Ik heb de situatie uitgelegd aan mijn rij-instructeur en die zei: ‘belachelijk’. Hij zocht gewoon iets om je te laten zakken. Waren er zeker teveel geslaagd vandaag…

Poging drie. Ik was helemaal op van de zenuwen nu en zag het eigenlijk niet meer zitten. Het plezier was helemaal weg. Maar deze keer had mijn rij-instructeur bedacht dat hij achterin ging zitten. Hier werd ik al rustiger van. En hoppa: de derde keer geslaagd!

Fijne rijschool

Het is helemaal niet erg om langer over je rijlessen of je examen te doen. Ik stap nu wel goed en fijn de auto in. En dat is zeker veel belangrijker dan snel je rijbewijs halen denk ik zo.

Voor iedereen die aan rijlessen begint of een puber heeft die het spannend vind. Kijk naar een goede en fijne rijschool. Ik denk dat een klik met de rij-instructeur ook wel belangrijk is. NXXT zijn ook vaak fijne rijscholen. Vrienden van mij hebben hierbij gelest en die vonden dat erg fijn.

Of ik rijden echt leuk vind? Het is geen hobby van mij, maar ik rij nu gewoon overal heen. Heerlijk in mijn gele kanarie met reclame van mijn blog rijd ik rond. Het is toch wel makkelijk om te kunnen rijden…

mijn rijlessen

Hoe waren jouw rijlessen?

* dit artikel bevat een samenwerking* 

Misschien is dit ook leuk?

5 comments

  1. ik heb al 25 jaar mijn rijbewijs en oef voel me gelijk oud hahah belangrijkste is kijken kijken en nog eens kijken!! lekker overdreven je nek verdraaien ahah maar meen het wel

  2. Ik vond een rijbewijs niet nodig vroeger, maar mijn ouders vonden het wel belangrijk dat ik er een had. Ik heb echt lang gedaan over mijn examen halen, zei vaak ‘ik koop wel een busabonnement’, maar nu ik 18 jaar een rijbewijs heb, kan ik zeggen dat het echt mijn vrijheid is. Zeker nu ik een handicap heb en het OV dan helemaal niet zo evident is.

  3. Ik kreeg mijn rijlessen zonder dat ik wist dat ik ze ging krijgen. Was een en al chaos.

    Uiteindelijk door slechte lessen heel lang over gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *