Mijn journalistiek certificaat behaald !

Hoi! Ik heb mijn journalistiek certificaat behaald! Yes, super blij mee. In deze post zal ik je wat meer over de cursus vertellen, wat ik ervan vond en wat ik er nu verder mee ga doen. Het was een hele interessante cursus en ik heb er veel van geleerd. En nu helemaal blij dat ik mijn journalistiek certificaat behaald heb.

Basiscursus journalistiek

Dit jaar ben ik in januari begonnen met een basiscursus journalistiek. Een cursus die vanuit Hogeschool Fontys werd gegeven. De cursus is bedoeld voor mensen die graag meer willen leren over journalistiek schrijven en niet een volledige HBO studie kunnen volgen. Ideaal voor mij dus. De cursus bestond uit verschillende onderdelen. Elke maand werd één onderdeel behandeld.

Door de Corona begon de cursus online. Via Teams konden we de cursus bijwonen. Naarmate de maatregelen versoepeld werden, kon de cursus ook live gevolgd werden aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Voor mij best een stukje rijden en gelukkig bleven de lessen ook steeds online te volgen. Ik heb dus alle lessen vanuit huis gevolgd. Erg fijn dat dat kon!

De cursus bestond uit de volgende onderwerpen: nieuws & taal, de column, interviewen, de recensie, het verslag, filmen met je smartphone, het portret, de (reis) rapportage, bloggen & freelancen en voortgang-gesprekken.

Van alle onderwerpen werd wat theorie gegeven en daarbij een huiswerk opdracht. Deze opdracht kon je insturen en daarop kreeg je feedback. Echt super fijn en heel erg leerzaam. Van alle onderwerpen werd een stukje uitgelicht. De basis en de belangrijkste dingen om het maar zo te zeggen. De onderwerpen zijn natuurlijk veel verder uit te diepen. Van alles kregen we de basis te horen. Vandaar ook de naam van de cursus: basiskennis journalistiek, haha.

journalistiek certificaat behaald

Het ene onderwerp vond ik interessanter dan het andere. Het ene ligt je ook beter dan het andere. Dat is logisch. Vooral in het begin vond ik nieuws, de column en interviewen erg leuk en interessant. Deze opdrachten vond ik ook leuk en leerzaam om te maken.

Verschillende onderwerpen & feedback

De filmrecensie vond ik ook erg leuk. Ik had geen idee wat hierbij te verwachten was, maar blijkbaar had ik een hele mooie en goede recensie geschreven. Altijd leuk en fijn om te horen. Tijdens de avonden konden we ook veel vragen stellen en kregen we veel tips en tricks te horen. Echt heel erg fijn.

Bezig met een huiswerkopdracht.

De feedback van de cursusleiders was ook erg fijn. Theo en Ton verzorgende de meeste lessen. Beiden zijn zeer ervaren in de journalistiek en vertelden erg leuk. Voor sommige onderwerpen kwamen er gastsprekers, zoals bij de column, de recensie, het reisverslag en filmen met je smartphone. Ook leuk om van hen te leren en te horen over het vak waar zij goed in zijn.

De basiskennis journalistiek is bij mij wat opgefrist. Ik weet nog lang niet alles. Er is nog veel te leren, maar door meer te schrijven en op verschillende manieren, leer je veel. Het doen, werkt goed. En door de feedback kan ik gericht mijn eigen geschreven stukken bekijken en verbeteren. Erg fijn!

journalistiek certificaat behaald
Klaar voor weer een online les.

Mijn journalistiek certificaat gehaald

Ik ben heel erg blij dat ik het journalistiek certificaat behaald heb! Deze heb ik thuis opgestuurd gekregen. Ik kon nog een laatste afsluitend gesprek aanvragen met één van de begeleiders om te praten over: hoe verder? Dit heb ik zeker gedaan en heeft mij ook geholpen.

Hij heeft mij tips gegeven hoe ik dingen kan aanpakken en wat ik nu kan doen. Graag zou ik wat meer gaan schrijven voor IndeBuurt Doetinchem. Hier was ik al eens gastredacteur maar door drukte ben ik dit minder gaan doen. En ik ga ook eerlijk zijn: ik kreeg er geen geld voor. Er moet toch brood op de plank komen en dan gaan betaalde opdrachten voor mijn blog voor. Wie weet nu ik deze cursus afgerond heb, wat ik voor ze kan betekenen.

journalistiek certificaat behaald

En er zijn zeker nog meer regionale sites, tijdschriften en noem maar op waar ik misschien iets voor kan beteken. Wan schrijven vind ik erg leuk. En al helemaal over mijn buurtje. Gezellig!

De cursus was erg leerzaam en leuk. Ik ben erg blij en tevreden dat ik deze gevolgd heb. Het certificaat ga ik mooi inlijsten, haha. Ben er best trots op!

Heb jij wel eens een cursus gevolgd? 

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1147

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *