Mijn ski ervaringen- 4 daagse skivakantie

Hoi! Velen van jullie zullen nu (of hadden vorige week) Carnavalsvakantie of Voorjaarsvakantie. Het is maar net hoe je het noemt. Ik gebruik beide door elkaar. En wat is nou typisch iets van de voorjaarsvakantie? Juist, op skivakantie gaan. Om mij heen hoor ik het best vaak dat mensen naar Duitsland of Oostenrijk gaan om te skiën. 4 jaar geleden heb ik dit ook eens met mijn ouders gedaan. Ik vertel je hier meer over in deze post: mijn ski ervaringen.

Voordat ik op skivakantie ging had ik nog nooit geskied. Ja, wel één keer met school een dagje uit in zo’n kunstskihal, maar daar koos ik voor een snowboard. Geen succes! Na 3 keer keihard vallen was ik er wel klaar mee en ging ik samen met mijn vriendin sleeën met onze snowboards, haha.
Het snowboarden ging mij dus niet zo lekker af, dus ik was heeeeel benieuwd of skiën dan wel lukt (iedereen zegt altijd: skiën is makkelijker dan snowboarden).

Naar Deutschland

In de voorjaarsvakantie van 2012 ging ik 4 dagen met mijn ouders naar Willingen in Deutschland. Het hotel was super schattig en lekker Duits. Heel het plaatsje waar we zaten zag er zo typisch Duits uit. Voor mij allemaal nieuw, want ik ben nog nooit op vakantie naar Duitsland geweest. Maar het zag er allemaal leuk uit!

Ski kleding had ik ook niet echt. Ik had wel een super dikke winterjas die diende ook als een soort ski jas. En een goede tip: heb je geen skikleding, maar ga je bijvoorbeeld een dagje skiën of zoals ik een paar dagen voor het eerst skiën. Een joggingbroek met daaroverheen een regenbroek werkt ook prima! Een sjaal erbij, dikke handschoenen (die had ik wel speciaal voor het skiën gekocht #heelsnelkoudehanden) en een blije pandabeermuts op. Ik was goed herkenbaar op de baan, haha. Ohja en een zonnebril is ook wel handig. Ik koos voor een oud model, want je weet maar nooit, haha.

De eerste dag ging ik meteen met de latten onder de skibaan op. Niks les in zo’n klasje. Mijn ouders leren mij het skiën (zij zijn al super vaak op skivakantie geweest). En voor dat ik het wist stond ik daar met mijn lange latten, 2 onbenullige stokken en één ouder aan elke arm. Mijn vader deed eerst een ‘rondje’ voor zichzelf om te kijken of hij het nog kon. Nou skiën verleer je niet zag ik al. Ohja, mijn moeder had trouwens geen latten onder, want zij had een zweepslag gehad en kon dus helaas niet skiën. Mijn moeder was dus mijn lerares.

 

 

De Pizzapunt

Eerst maar eens schuin de bult op leren lopen. Na 2 passen zweette ik mij al kapot joh (stond natuurlijk heel gespannen op die latten, haha). Maar na een paar pasjes had ik dat al onder de knie. Schuin de heuvel op lopen: Check! ‘Dan gaan we nu in pizzapunt naar beneden’ hoor ik mijn moeder dan zeggen. Pizza? Mijn maag begint gelijk te rommelen. Je zet een beetje druk met je benen, door je knieën en je latten in een punt naar voren. En daar gleed ik dan zachtjes naar beneden. Remmen????? ‘Meer druk met je benen zetten Merle!’ schreeuwt mijn moeder Ah, ja inderdaad, dan rem je!

Kijk, dat gaat best goed. Weer schuin omhoog de heuvel een stukje op (zweet, zweet, zweet). Dan weer in een pizzapunt naar beneden en dit een paar keer herhalen. Het gaat allemaal nog wat gespannen, maar hé het lukt aardig! Natuurlijk gebeurde dit ook met een paar keer vallen…. lig je dan met die lange latten onder je. Hoe sta je dan op?! Hoop gestuntel en ik kreeg het telkens voor elkaar dat er één ski uit ging. Dan lukt het opstaan wel. Gevolg: wel een aantal blauwe plekken. Na de eerste dag deed mijn hele lichaam al zeer, haha.

Bochtjes maken

De volgende dag stond op het programma: bochtjes maken. Ik vroeg mij meteen af: waarom bochtjes maken? Je kunt toch ook rechtuit naar beneden? Dan ga je veel te hard joh, ben je heel snel beneden. Nee, dat is niet de bedoeling van skiën. Oké, bochtjes leren maken it is…
Laten we zeggen dat bochtjes maken nou niet echt mijn ding is…. Mijn moeder trok telkens aan mijn arm (met lange skistok) om mij zo schuin neer te zetten dat ik een bochtje maakte. Ik leek wel een robot die je kon besturen, haha. Hup, daar zat ze weer aan mijn rechterarm, dan moest ik ook op mijn rechterbeen leunen en hop door naar links.

Na een paar keer dat geoefend te hebben, ging dat best oké. We gaan maar eens de lift in om wat hoger te komen….. slik (lift!). Oké, even voor de uitleg: we stonden op een oefenweitje, dus zo hoog kun je niet. En de enige lift bij dat oefenweitje was zo’n lopende band waar je met je ski’s op moest staan. Maar ik vond dat serieus al best spannend, stel ik verlies mijn evenwicht op die band: lig je daar mooi op die band of ernaast! No, not funny.

De skilift/ loopband

Na lang twijfelen en doen, ging ik met mijn vader de lift op. Viel best mee haha. Je schuift met je ski’s zo die lift op. Wanneer je op de ‘loopband’ staat zijn die onbenullige skistokken wel handig als houvast en aan het einde schuif je zo weer van de band af. Nice!
Goed, dan gaan we van boven rustig naar beneden skiën met tussenstops als het te hard gaat. Dit ging in het begin nog best goed. Vond ik dat ik te hard ging, dan zette ik veel druk met mijn benen zodat ik remde.

Alleen bijna beneden was ik dit even vergeten….. en hop voor ik het wist vloog ik langs mijn moeder heen die beneden stond te kijken en daar was de boarding. Boem, haha. Achteraf kan ik er wel om lachen, maar op dat moment even niet. Stomme ski’s! Ik ga dit niet meer doen! (had ook nog eens een grote blauwe plek op mijn been).

mijn ski ervaringen

Maar een dag later stond ik gewoon weer op de latten en probeerde ik het opnieuw. Het lukt gewoon weer. Ik ben misschien geen speedy gonzales die naar beneden ging, maar op mijn manier en tempo vond ik het prima. Je moet er natuurlijk zelf lol in hebben.  Mijn vader ging mij ook nog eens filmen terwijl hij achter mij aan skiede, super grappig om te zien!

Goed, het komt erop neer dat ik skiën veel makkelijker vind dat snowboarden. In die 4 dagen heb ik aardig wat geleerd voor mijn doen, haha. Deze angsthaas kan redelijk met bochtjes naar beneden skiën. Hierna zijn we eigenlijk nooit meer op skivakantie geweest. Geen idee waarom eigenlijk? Ik vond het wel leuk, maar mis het ook niet echt. Ik zou het wel leuk vinden om een dagje te skiën. Kan ik mijn geweldige mooie roze handschoenen weer aan en mijn blije berenmuts op, haha.

Ga jij vaak op skivakantie?

 

Misschien is dit ook leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *