Achterhoekers Be Like…..

 

Hoi, aan de titel te zien ga ik het vandaag hebben over Achterhoekers, nou wil het toeval zijn dat ik er zelf een ben (haha). Ik kom uit Doetinchem en dat ligt toch echt in de Achterhoek. Veel mensen denken bij de Achterhoek aan boeren, Normaal en hoken (spreekt uit: heuken). Nou wil het geval zijn dat niet al deze dingen van toepassing zijn op alle Achterhoekse mensen. Vandaag een lijst met dingen die iedereen over de Achterhoek denkt, maar niet altijd kloppen.

Voor de mensen die zo gauw geen idee hebben waar de Achterhoek zich bevind. Het ligt in de provincie Gelderland en dan richting Duitsland. Het oosten van de provincie Gelderland dus.

Hier komt dan mijn lijstje met Achterhoekers be like:

– Achterhoek en Twente, dat is toch hetzelfde? Nee, dat is het niet. Twente ligt in Overijsel en de Achterhoek zoals ik al zei in Gelderland. Onze dialecten lijken op elkaar, maar er zit verschil tussen.

Achterhoeks dialect (spiekerboks, suuker, now heb wi’j het schoap an’t drieten an): jep, wij praten voor sommige niet altijd even duidelijk. Slikken vaak einde van woorden/zinnen in en mompelen af en toe wat. Onderling kunnen wij elkaar begrijpen. Dit geldt niet voor alle Achterhoekers hoor, ik praat niet echt met een dialect en heb moeite om sommige te volgen. Typisch wel iets wat ik veel gebruik is: ‘sloerig in de rakkert’ (oftewel ik voel me niet zo lekker).

We spreken met een ‘oow’. Leuk spreken wij uit als: Leeuukk. Veel woorden spreken wij uit met een duidelijke ‘oow’.

Superboeren! Ben je een ‘echte’ Achterhoeker, dan ben je voor de Graafschap, haha. Ik kom uit Doetinchem (de stad van de Graafschap en ben dus fan). Blauw- wit bloed zit in ons hart, haha. Grapje, wij zijn ook fan van andere voetbalclubs hoor ;).

Alle Achterhoekers zijn boeren. Nou, dat valt wel mee. Er zijn hier veel boeren, maar niet de hele Achterhoek bestaat uit weiland en boeren. Ik ben zelf wel opgegroeid tussen weilanden waar koeien stonden, maar daar worden nu huizen gebouwd.

Onze feesten bestaan uit bierfeesten in grote tenten. Ja, klopt die zijn er, vooral de boeren en echte carnavalsvierders houden van zulke feesten (waar ook af en toe moet bier gegooid wordt, oehoerend hard, haha). Ik vind dat verschrikkelijk (en met mij nog vele andere). Geef mij maar een leuke discotheek met een wijntje.

Wie lupn allemaal up klumpen (klompen). Nou, nee hoor. De boeren misschien, maar ik heb echt geen klompen haha.

Boerenbruiloften. De bruiloften gebeuren eerst in de kerk, vervolgens een grote zaal afhuren en zoveel mogelijk mensen uitnodigen. Muziek erbij en dansen maar. Polonaise, meeblèren op Nederlandstalige muziek en ‘hoog zij leve hoog’ (waarbij de bruidegom en bruid op een stoel de lucht in worden getild).  Ik weet dat mijn bruiloft er niet zo uit komt te zien, haha.

Zwarte cross. Een vies modderig terrein waar motors gaan crossen, optredens zijn en er veel bier wordt gedronken. Veel Achterhoekers vinden dit leuk en ook mensen van buiten de Achterhoek gaan naar dit grootste evenement. Mij niet gezien, bah.

Ons kent ons in de dorpen. In de kleine dorpjes in de Achterhoek kent iedereen elkaar. ‘Heb je het al gehoord over den’. Wanneer er iemand overlijdt, dan gaat de buurt rond om geld op te halen. Wanneer er iemand uit de buurt trouwt, dan zorgt de buurt voor versiering rondom het huis.

– En dan als allerlaatste: Brommers kieken. Dat hoor je hier vaak. Oftewel mooi meisjes kijken en hopen dat ze met je mee gaan…. Vroeger werd deze term vaak gebruikt om met een meisje te zoenen (in de fietsenstalling achter de brommers). Nu zeggen wij het meer wanneer iemand uit gaat. Ga je brommers kieken, haha.

 

Dat waren dan echte Achterhoekse puntjes. Je moet natuurlijk alles met een ‘korreltje zout’ nemen, haha.

Ik ben best trots op de Achterhoek. We zijn een mooi stukje Nederland! Laat mij weten als jullie nog een typisch Achterhoeks dingetje hebben. Ik ben benieuwd!

Liefs Merle

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1078

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *