Mijn gekke kwaaltjes – drie verhalen

Hoi! Het is in het leven niet altijd leuk en goed. Soms heb je pijn of gaat het even niet zo lekker. Geloof mij, ook ik heb daar last van. De laatste tijd heb ik weer last van mijn knie en soms mijn rug. In dit artikel vertel ik jullie over mijn ‘gekke kwaaltjes’ en zwakke punten van mijn lichaam. Waar heb ik snel last van? En hoe is dit gekomen? In dit artikel drie verhaaltjes over hoe een aantal blessures tot stand zijn gekomen.

Mijn ‘gekke kwaaltjes’

Ik ken niemand die nooit ergens ‘last’ van heeft. Iedereen heeft wel eens last van zijn been, voet of wat anders toch? Ik ook dus… Deze meid heeft sinds haar 16e wel blijvende pijnlijke plekken die terug blijven komen. Ohnee, dat is niet waar. Mijn rug is sinds mijn negende al een gevoelige plek. Ik zal jullie vertellen hoe dit alles is gekomen in dit artikel over mijn gekke kwaaltjes.

Mijn onderrug

Op mijn negende (ik zat in groep 5) ben ik tijdens een gymles uit het klimrek gevallen. Ik ben toen op mijn stuitje (gelukkig wel op een mat) terecht gekomen. Ik ben zelfs even weg geweest voor een paar seconden. De ambulance is toen gebeld en ik werd naar het ziekenhuis gebracht voor controle.

Mijn hele klas was van slag is mij vertelt. Ik weet zelf niet heel veel meer wat er is gebeurd. Wel dat ik het best stoer vond om in de ambulance te liggen, haha. Lag best gezellig met het ambulancepersoneel. Het was een vriendelijke meneer die mij gerust stelde. Mijn moeder kwam aangesneld en ging ook mee.

In het ziekenhuis werd ik gecontroleerd en bleek mijn stuitje een soort van gekneusd te zijn. Ik mocht na een urinetest weer naar huis. Daar heb ik zeker een week thuis gezeten en ik kon liggen, zitten en heel af en toe een beetje lopen. Zitten met een kussen in mijn rug ging het beste.

Alles is verder goed hersteld maar ik krijg af en toe bij oververmoeidheid of een verkeerde beweging last in mijn onderrug. Richting mijn stuitje dus. Zal daar wel iets mee te maken hebben denk. Met rust gaat het altijd snel over. Maar een beetje uitkijken met mijn rug is wel belangrijk. Nu moet ik zeggen dat onze jacuzzi ook altijd fijn is voor mijn rug. Zeker als ik er een beetje last van heb.

Mijn enkel

Door naar mijn enkels in deze ‘gekke kwaaltjes’ opsomming. Mijn enkels zijn zwak. Als kind zijn klapte ik vaak dubbel met mijn enkel. Van mijn vader geërfd. Hij heeft ook zwakke enkels. Nu kan ik daar prima mee leven en geeft het geen problemen of iets. Tot ongeveer 10 jaar geleden. Ik was op vakantie met mijn familie in Portugal.

Met moeders liep ik langs wat winkeltjes en boem daar lag ik ineens. Ik had een stoeprandje gemist. Mijn linker enkel klapte goed dubbel. Al snel werd mijn enkel heel erg dik. Op staan deed veel pijn. Er kwam een ober uit een restaurantje vlakbij aangesneld en in het engels probeerde mijn moeder uit te leggen wat er was gebeurd.

mijn gekke kwaaltjes

Hij begreep het en kwam met ijsblokjes in een servetje aan zetten om te koelen. Dat was super lief. Alleen in Portugal is het warm… De ijsklontjes waren binnen no time gesmolten, haha. Maar goed: wel even kunnen koelen. Mijn enkel bleef heel dik, er kwam een soort ei op en hij werd blauw. Tijdens die vakantie liep ik met een stok om steun te krijgen en had ik mijn vader een soort drukverbandje mee. Die kon ik om mijn enkel doen. Verder zat ik veel hoog met mijn voet.

In Nederland ben ik naar de huisarts gegaan: enkelbanden opgerekt. Hier heb ik nog lang last van gehad. Ik heb fysio gehad om mijn enkel weer aan te sterken. Na dat incident is mijn linkerenkel iets zwakker dan de andere. Als ik door mijn enkel ga is dat meestal dus links. Dat kan even goed pijn doen en de enkel wordt dan dik. Gelukkig wordt dit na een paar dagen rust stukken minder. Goede schoenen aan dus en oppassen. Hardlopen of iets zou ik dus niet snel gaan doen. Ik zou maar mis stappen…

persoonlijke update

Mijn knie

Doordat ik een beetje anders ben gaan lopen om mijn linkerenkel te ontlasten begon ook nog eens mijn linkerknie op te spelen in die tijd. Ja, het was rond mijn 17e jaar echt feest. Mijn enkel deed het weer goed en ik begon weer te sporten. En toen…. Mijn knie. Die werd ineens dik en pijnlijk. Mijn knie ook koelen maar dat hielp niet echt. Ik had hem daarvoor flink gestoten dus we dachten: dat zal het wel fijn.

mijn gekke kwaaltjes
Moeilijk te zien op de foto maar mijn linkerknie is dikker. Dat is vocht.

Maar na een tijdje had ik nog steeds last ervan. Weer terug naar de fysio. Die concludeerde: een jumping knee. Een blessure wat vaak voorkomt bij volleyballers, haha. Ik ben verre van een sportvrouw. Doordat je bij volleybal vaak springt en je knie veel gebruikt kan hier vocht in komen en kun je daar last van krijgen. Vocht in mijn knie dus.

Eerst moest ik rust nemen en mijn knie goed koelen en af en toe hoog houden. Daarna kreeg ik nieuwe fysio oefeningen om mijn benen sterker te maken. En sindsdien gaat het stukken beter. Wel heb ik dus af en toe nog last van vocht in mijn knie. Dit is vaak bij overbelasting. Wanneer ik veel met mijn knieën doe of hoe je dat noemt, haha. Vaak door mijn knieën gaan is niet altijd fijn.

mijn gekke kwaaltjes

Prima mee te leven

Puntje bij paaltje is dus dat ik vaak last heb bij oververmoeidheid of verkeerde beweging van mijn: rug, enkel of knie. En daar is prima mee te leven, haha. Het is niet dat dit nog heel vaak voorkomt, maar zo nu en dan. Ik weet bij elk ‘pijntje’ waar het vandaan is gekomen. En ook hoe het weer over gaat. Fitness oefeningen helpen mijn spieren aan te sterken en hierdoor minder last van de gekke kwaaltjes te hebben. En ze zeggen toch… krakende wagens lopen het langst, haha.

Heb jij ook bepaalde kwaaltjes ‘ontwikkelt’ waar je nog zo nu en doen last van hebt?

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1192

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *