Hoi, even een vraagje aan jou: toen je dit artikel zag staan, besloot je toen om er direct op te klikken of heb je eerst even getwijfeld? Of twijfel je nog? Wij mensen zijn namelijk al snel geneigd om lang over dingen te gaan twijfelen. Dit is heel normaal, maar het kan voor sommige mensen helaas ook problematisch worden. Lees meer over twijfelen in dit gastartikel en wie weet haal je er wel handige tips uit!
In principe is twijfelen niet verkeerd. In veel gevallen is het namelijk erg verstandig om eerst goed na te denken voordat je een beslissing maakt. Toch kan veel twijfelen je ook in de weg zitten. Ik zal je uitleggen waarom.
Twijfel je nog?
Allereerst kost constant twijfelen een hoop tijd. Dit omdat je twijfel gedrag ervoor zorgt dat het moeilijker wordt om snel een beslissing te maken. Ondanks dat je over sommige kwesties natuurlijk goed moet nadenken is het niet handig om over alles dagenlang te twijfelen. Daar komt bij: twijfelaars zijn vaak geneigd om bepaalde keuzes alsmaar uit te stellen. En van uitstel komt vaak helaas ook afstel.
Een ander nadeel van twijfelen is dat het je uit het moment haalt. Als je continue aan het nadenken bent dan is het namelijk lastig om jezelf te focussen en op wat er om je heen allemaal gebeurt. Dit is met name vervelend in sociale situaties. Want zeg nou zelf: als je bij vrienden en familie bent dan wil je toch gewoon lekker kunnen genieten? Dat werkt niet als je continue aan het nadenken bent!
Veel twijfelen is vaak een symptoom van een laag zelfbeeld. Zelfverzekerde mensen weten over het algemeen al snel wat goed voor ze is. Bij mensen met weinig zelfvertrouwen is dit echter niet zo. Zij weten meestal niet wat ze precies willen, waardoor het maken van keuzes ook lastiger wordt.
Verminder het twijfelen
Er zijn gelukkig genoeg dingen die je kunt doen om je twijfel gedrag te verminderen. Zo kun je gaan werken aan je zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld door het volgen van een cursus of het inschakelen van een coach. Dit zal ervoor zorgen dat je sterker in je schoenen komt te staan, waardoor je in de toekomst gemakkelijker een keuze zult kunnen maken. Een ander voordeel is dat je tijdens het proces meer leert over je sterke kanten, waardoor je ook beter weet wat goed voor je is.
Een andere tip is om je twijfel op te schrijven. Je kunt bijvoorbeeld een lijstje maken met voor- en nadelen. Hierdoor maak je het visueel en word het makkelijker om de voor- en nadelen tegenover elkaar af te wegen.
Als laatste tip wil ik geven dat als je twijfelt, om op een gegeven moment de knoop door te hakken. Hoe moeilijk het ook is, als blijkt dat het uiteindelijk om een slechte keuze gaat, weet dan dat je van slechte keuzes kunt leren. De ervaring die je hebt door je slechte keuze kun je gebruiken om volgende keer een betere keuze maken.
Mocht jij van jezelf ook vinden dat je teveel twijfelt dan wil ik alleen maar duidelijk maken dat je hier aan kunt werken. Het beste is om hier op korte termijn mee te beginnen, omdat je anders geneigd zult zijn om het steeds uit te stellen. Of twijfel je nog?
Ben jij een twijfelkont?
* dit artikel bevat een samenwerking*
twijfelen is op zich een goede manier om na te denken. Maar inderdaad: je moet niet BLIJVEN denken maar gaan DOEN 🙂
Juist!
Ik ben meestal wel van de keuzes maken. Want lang twijfelen geeft te veel stress en maak het alleen maar moeilijker.
Dat is zeker waar.
Twijfelen zit soms in me, maar bij heel veel dingen weet ik precies wat ik wil.
Hier ook zo’n eeuwige twijfelkont😭
Kiezen is verliezen…
Dat is de reden dat ik zo vaak twijfel… en ik twijfel heel vaak. 😉
Ik ben ook een eeuwige twijfelaar. Gelukkig wel vaak om materialistische dingen zoals het kopen van een nieuw kledingstuk. Ik probeer vaak inderdaad de voors en tegens op te schrijven en te denken ‘Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
Gelukkig twijfel ik niet zo snel. Ik weet meestal heel goed wat ik wel/niet wil.
Wat een fijn blog! Ik twijfel nu ik ouder word meer over dingen, dan toen ik jonger was. Vroeger kon ik makkelijk dingen weggooien, nu twijfel ik bij heel veel spullen. Heb ik het misschien nog nodig? Enz. enz. Maar inderdaad, op een gegeven moment moet er een knoop door. Niet teveel nadenken. Ook denk ik dat wij vrouwen sowieso nog meer piekeren over dingen dan mannen. En jij?