Rijlessen- mijn ervaring-

rijlessen

Hoi! Ik heb al zo’n drie jaar mijn rijbewijs, maar hier heb ik ook voor moeten lessen. Haha, logisch anders mag je niet eens rijden (duh). Nu is mijn vriend bezig met zijn vrachtwagen rijbewijs te halen en zo kwamen we weer aan de praat over rijlessen. Het is best lang geleden, maar een aantal dingen kan ik mij nog goed herinneren. In dit artikel vertel ik je er meer over!

Eerste rijles

Op mijn achttiende verjaardag kreeg ik rijlessen van mijn ouders. Ze wisten dat ik er nou niet echt om stond te juichen. Dus hoppa: ik werd 18 en een paar dagen later zat ik in een lesauto. Ik kon er niet meer onderuit. Ik heb mijn rijlessen gehad in Doetinchem bij Greven. Deze man kende mijn ouders en ze wisten dat dit een rustige man was. Dat is voor mij wel fijn en zeker voor iemand die wat onzeker de auto instapt.

De eerste les bestond voor mijn idee uit 20 minuten stilstaan, haha. Ik kreeg uitleg over de pedalen, knipperlicht en het schakelen (vooral het schakelen). Daarna startte de motoren en daar ging ik hoor. Mijn ouders hebben een stukje daarvan gefilmd en je ziet mij helemaal aan de rechterkant van de weg rijden, haha. Wegligging was nogal moeilijk in te schatten. Daarna weet ik nog dat ik veel rotondes kreeg om het sturen te oefenen. Het sturen had ik vrij snel onder de knie.

rijlessen

Knoeien met schakelen & inparkeren

Maar het schakelen was lastiger voor mij. Dat duurde wel een aantal lessen voordat ik dat doorhad. Men, de momenten dat ik voor een stoplicht sta (en ik herhaal: vooraan!) en de auto wel drie keer afsloeg omdat Merle de koppeling te snel laat opkomen. Schaam schaam….Maar mijn rijinstructeur zei altijd: ‘je moet het nog leren en iedereen heeft dit moeten leren’. ‘Doe maar rustig aan’.

En dan het onderdeel inparkeren: ook niet zo mijn ding…. Sorry dames: ze zeggen altijd dat vrouwen niet kunnen inparkeren. Dat geldt echt niet voor de meesten! Alleen ik ben er niet zo’n held in…. Ik had van die piepertjes aan de auto en zo snel die afgingen dacht ik al: how stoppen. Haha, dan hoorde ik weer: ‘Nee Merle, je kan echt nog wel een stuk naar achter.’ Na wat handige foefjes te hebben geleerd kon ik het wel redelijk.

Ik ga eerlijk zijn en zeggen dat ik aardig wat rijlessen nodig heb gehad voordat ik op mocht. Mijn theorie had ik na twee keer maar voor mijn praktijk had ik het gezegde: drie keer is scheepsrecht nodig. De eerste keer was het een domme fout, maar de tweede keer was de examinator op zoek naar een fout en volgens hem stond ik te ver stil op een fietspad…. Dus… De derde keer was ik gelukkig geslaagd!

rijlessen

Rijbewijs en eigen auto

Eigenlijk zag ik alleen het nut van mijn rijbewijs toen in. Het is handig om van A naar B te komen, maar echt graag rijden deed ik niet. Op de een af andere manier interesseerde het mij ook zo niet. Totdat ik stage ging lopen buiten Doetinchem en toen kochten mijn ouders een tweedehands autootje voor mij. Mijn gele wagentje. Een Peugeot 107. Na een tijdje kreeg ik daar mijn eigen stickers op en het rijden werd iets leuker. Maar echt auto rijden voor de fun doe ik nog steeds niet echt.  Het is gewoon handig. Maar met tegenzin stap ik nou ook niet echt de auto in. En al helemaal niet in mijn eigen Girls-Things auto.

Laten we zeggen dat ik heel erg blij ben dat ik mijn rijbewijs nu heb. Het is toch wel heel handig. En door de manier van lessen heb ik ingezien hoe handig autorijden is en het ook leuk kan zijn. Ik denk dat je ook maar net geluk moet hebben bij wie je lest, maar dat zoek je van tevoren uit lijkt mij. Ik vind het wel jammer dat ik vooral rijles in Doetinchem en omgeving heb gehad. Doetinchem is nou niet echt de grootste stad en het is wel makkelijk rijden daar.

Rijlessen in andere steden

In grote steden rijden heb ik niet echt ervaring mee. Als je bijvoorbeeld rijles in Arnhem hebt, is het al een ander verhaal. Dan ben je al in een grote stad en leer je denk ik ook zeker meer. Maar ik heb ook geleerd dat door het rijden zelf je de meeste ervaring krijgt. Veel rijden en af en toe terug denken aan de woorden van je rijinstructeur: 10 voor 2, zachtjes de pook erin duwen,
over je schouder kijken & draaien als je bij het nummerbord halverwege bent.

En de rijinstructeur van Thijs had ook nog een hele leuke: kijk je hem in zijn bek of in de nek (over het voorrang verlenen aan voetgangers). En zo heb ik volgens mij de rijlessen wel samengevat en zou ik zeggen: als je nog moet beginnen aan je rijbewijs halen, het is zeker heel handig en gewoon doen!

Wat kan jij je nog herinneren van je rijlessen? 

* dit artikel bevat een samenwerking*

Misschien is dit ook leuk?

4 comments

  1. Ik deed mijn rij-examen 4x opnieuw.. en dan had ik hem bijna nog niet mee. De tijd was zogezegd verstreken en ik moest alles opnieuw doen qua theorie en praktijk. Mijn God, ik dacht dat ik slecht werd. Ik ben terug gegaan naar de rijschool die het voor mij heeft rechtgezet, want ik was wél nog binnen de termijn. Ik heb er zo hard voor gewerkt, maar ooh zo blij dat ik het nu kan 😉 Alleen ga ik niet gauw in de grote stad gaan rijden. Ik vrees dat ik dat niet overleef, haha. Geef mij maar de gewone en gekende baantjes 😉

  2. Schakelen en inparkeren vond ik ook erg lastig in het begin. Gelukkig hebben we hier veel mee geoefend tijdens de rijlessen. Daarnaast was ik goed voorbereid voor mijn examen en slaagde ik in een keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *