Ons huis verduurzamen

ons huis verduurzamen

Hoi! Toen wij meer dan een jaar geleden naar dit huis zijn verhuisd hadden wij plannen ermee. Niet alleen qua opknappen en decoreren. Nee, we willen het huis ook verduurzamen. Dit huis is uit de jaren 80 en kan qua isolatie en dingen nog wel wat aan veranderd worden. Ik neem je mee in onze stappenplannen.

Ons huis verduurzamen

Dubbel glas

Toen we het huis kochten, wisten we dat alleen beneden de ramen dubbel gas waren. Boven is alles enkel glas. Dat willen we graag aanpakken. We zeiden altijd: als eerste verduurzaam project komen de ramen en kozijnen boven. Van enkelglas naar dubbelglas of nog beter HR ++ glas. Dat is nog beter isolerend. Dan stoken we ook niet meer zo voor de mussen.

Maar over dat stoken gesproken….. Nu de gas prijzen zo omhoog gegaan zijn betalen we ons scheel. Qua gasverbruik valt het nog wel mee. We hebben alleen beneden de verwarming aan en onze jacuzzi vreet vooral stroom. Ons energieverbruik is dus heel erg hoog. Wij dachten: zal wel met de jacuzzi grotendeels te maken hebben. Dat is ook zo en weten wij. Maar blijkbaar hebben wij nog een groot stroom vretertje in huis.

Ketel vervangen

Onze 22-jaar oude CV ketel. Dat ding blaast en doet. Niet normaal. Die vreet natuurlijk ook de nodige stroom. Willen wij besparen op onze energiekosten? Dan wordt dat ons eerste project qua verduurzamen van ons huis: de CV ketel! Deze gaan wij laten vervangen.

Ons 22 jaar oude modelletje.

En daar zijn we al mee bezig. Er is al iemand geweest om ernaar te kijken (die man zei al: deze exemplaren kom ik niet vaak meer tegen). Hij gaat dus vervangen worden voor een nieuwe ketel. Een HR ketel waarschijnlijk. Dat gaat al veel schelen hier in huis. Stoken we ook niet meer voor de mussen.

Zonnepanelen

Waar wij ook al een tijdje naar kijken (oké, vooral Thijs dan), zijn zonnepanelen. Onze eigen energie opwekken en deze zelf gebruiken. Dat is natuurlijk heel mooi en dat willen wij graag in de toekomst. Thijs heeft al veel zonnepanelen informatie opgevraagd.

Je kunt ook zonnepanelen kopen online. Dat is helemaal ideaal en daar zitten wij naar te kijken. Thijs heeft online al uitgerekend dat wij zo ongeveer 17/18  zonnepanelen moeten hebben om ons verbruik eruit halen. Uuhh… We wonen helaas niet in een villa met een reuze dak, haha. Zo veel panelen gaat helaas niet lukken.

ons huis verduurzamen

We moeten het met minder doen maar dan hebben we een deel van ons energie opgewekt met zonnepanelen. Dat is natuurlijk al heel erg fijn. We zouden zonnepanelen op ons schuine dak op zolder kunnen doen. Maar ook op onze overkapping als deze dat kan houden. Dat is plat dak en daar staat altijd vaak de zon op. Een ideale plek. Dat moeten we nog uitzoeken of dat mogelijk is.

Maar goed: het geld is ook niet oneindig bij ons. We doen alles stap voor stap. Als eerste pakken we onze ketel aan. Dat is al in werking gezet om ons huis te verduurzamen. Dan kijken we over een tijdje naar de ramen boven en dan zullen we eens een nieuwe poging/offerte op laten vragen voor zonnepanelen.

ons huis verduurzamen

Wie weet hoe dan de energieprijzen zijn en hoe we er dan bij staan. Alles kan zomaar weer veranderen.

Hoe zou jij je huis verduurzamen? 

Misschien is dit ook leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *