Een onderhoudsarme tuin – onze tuinplannen

onderhoudsarme tuin

Hoi! Nog even en dan gaan Thijs en ik verhuizen naar ons nieuwe huis in Nieuw-Wehl. We hebben er nu al zo veel zin in! Eén van de redenen dat we wilden verhuizen was: een tuin. We hebben nu twee hele kleine balkonnetjes. We missen gewoon een tuin waar je lekker samen buiten kan zitten. En bij dit huis zit een super mooie tuin. Alleen…. We zijn geen ’tuinklussers’ om het maar zo te zeggen. We willen dus wel een beetje een onderhoudsarme tuin. Wat zijn onze tuin plannen straks? Lees vooral verder.

Onze nieuwe tuin

Tja een onderhoudsarme tuin. Hoe ziet dat er in onze ogen uit? Nou een tuin waar je niet elke week in bezig hoeft te zijn. Het grasmaaien en planten water geven is prima. Maar dan houdt het denk ik wel grotendeels voor ons op, haha. Echte tuiniers zijn we niet echt. Maar toch een tuin willen: jep. En dan weet je ook dat daar onderhoud bij hoort.

De tuin zoals deze er nu uitziet in Nieuw-Wehl

De tuin in onze nieuwe woning is super mooi. Dat zeker! Er zit een stukje gras bij en de rest zijn tegels. Om het gras heen is een stuk aarde waar bomen en struiken in staan. De bomen zijn geen probleem verder. Daar heb je weinig mee van doen. De struiken is een ander verhaal. Die moet je misschien wel snoeien en water geven. Water geven moet ook wel lukken. Ik houd tegenwoordig ook bij ons in huis de planten in leven, dus buiten moet dat ook lukken. En ach: het regent regelmatig in Nederland dus dat komt wel goed.

Maar snoeien? Haha, hoe zien we dat voor ons. Dan kijk ik toch Thijs aan. Hoewel ik dat vast ook wel kan. Met de juiste apparatuur en oefenen moet het lukken. Ik zit dit nu wel allemaal te bedenken maar de huidige bewoners wilden volgens mij ook wat planten meenemen. Wie weet houden we straks niks meer over, haha.

onderhoudsarme tuin
De tuin zoals deze er nu uitziet in Nieuw-Wehl

[shopsuite_snippet id=5a0f]

(Kunst)planten

En zo kunnen we straks zelf de tuin gaan indelen. Natuurlijk wil ik wel wat planten in de tuin. Anders is het wel saai en statisch. Wat groen is leuk. Dat gaan dan wel planten worden die makkelijk in onderhoud zijn. Ik zit dan aan planten in een pot te denken. Misschien iets van die palmboom achtige planten. We halen de zomer naar de achtertuin. Love it! 

In de zomer wil ik dan misschien ook wel wat gekleurde plantjes erbij. Viooltjes of weet ik het wat. Ik ga dan vast wel een dag met mams naar de Intratuin en kijk daar eens goed rond. Daar zijn vast vrolijke plantjes te vinden voor in een pot. En anders zijn er misschien ook mooie nep planten voor buiten te vinden. Een mooie nep palmboom of iets. Als je een goede hebt, is deze vaak niet van echt te onderscheiden. Zo creëer je wel een onderhoudsarme tuin.

(Kunst)gras

Het gras blijft natuurlijk een dingetje. Dit moeten we wel maaien. Nou hebben mijn ouders een heel groot stuk gras bij hun huis. De buurman komt deze vaak met een zitmaaier maaien. Dat lijkt mij wel lachen. Maar ons stuk gras is echt niet zo groot. Daar is een zitmaaier zeker niet voor nodig, haha. Nee dat zullen we zelf met een elektrische handmaaier moeten doen, lijkt me. Thijs wil dit klusje op zich nemen. Dat is fijn!

Voor ons balkon hebben we het wel eens gehad over kunstgras. We wilden ons balkon graag wat meer aankleden. Nu laten we dat natuurlijk zitten omdat we toch gaan verhuizen. Maar er zijn wel eens plannen geweest om kunstgras aan te leggen op ons balkon. Als je mooi kunstgras hebt gevonden, is dit ook vaak niet te onderscheiden van echt. En dat hoef je natuurlijk niet te maaien. Dat is ideaal! Wel vind ik kunstgras vaak hard aanvoelen en echt gras is toch wel vriendelijker. Maar mochten we het maaien nou helemaal zat zijn, is kunstgras leggen altijd ook nog een optie.

Tuinmeubels

onderhoudsarme tuin
De tuin zoals deze er nu uitziet in Nieuw-Wehl

Verder komt er ook een loungeset in de tuin onder de overkapping. Deze kunnen we van mijn oom overnemen. Dat is super lief en fijn! Het is een zwarte loungeset, bestaande uit een bank, stoel en een tafel. De kussens zijn alleen wat verkleurd dus die zijn wel aan vervanging toe een keer. Een paar leuke gekleurde kussens erop is ook altijd leuk. En dan onder de overkapping nog een bak met een palm erin. Ja, dat lijkt mij leuk! Ben je op vakantie in je eigen achtertuin.

Maar we willen niet alleen onder de overkapping kunnen zitten. Ook op de tegels vlakbij ons raam willen we een setje neerzetten. En dit is ook al geregeld. Het tuinsetje van mijn overleden ooms komt onze kant op. Deze wilde niemand hebben en het setje is nog prima. Even poetsen en we kunnen er fijn aan zitten. Ook deze is zwart dus dat matcht met de lounge set. En zo heb ik een mooi aandenken aan mijn ooms.

Nou, als ik dit zo allemaal lees, kan ik eigenlijk niet wachten om de tuin in te gaan richten! We verhuizen in september. Daarna is het niet echt weer om veel buiten te zitten. In het voorjaar zullen we vooral met de tuin bezig gaan. Hebben we het najaar en de winter om binnen alles in orde te maken. Daarna gaan we aan de slag met onze onderhoudsarme tuin. Of wordt deze toch niet zo onderhoudsarm? Haha, we zullen het zien.

Heb jij een tuin met veel onderhoud?

* dit artikel bevat een samenwerking*

Misschien is dit ook leuk?

4 comments

  1. Een tip is ook om meerjarige wintergroene planten te kopen. Die hoef je maar één keer te kopen en wortelen diep waardoor je weinig water hoeft te geven. En ook leuk voor de bijtjes en vlinders die we allemaal nodig hebben 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *