De Luizenmoeder – wat vind ik daar nu eigenlijk van?

De Luizenmoeder

Hoi! Hallo allemaal, wat fijn dat je dit leest! Zo, nu heb je lekker weer dat liedje in je hoofd, haha. De Luizenmoeder is echt wel een goed bekeken serie geworden hier in Nederland. En ook ik zit elke zondagavond weer voor de tv om eens lekker te lachen om juf Ank en directeur Anton. Want echt waar: wat een geniale serie is dit! Ik als pabo-student zal er misschien iets anders naar kijken als mijn vader die niks met het onderwijs te maken heeft of mijn vriendje die in de vormgeving zit. Wat vind ik dan van de luizenmoeder? Gaat het echt zo op scholen?

De Luizenmoeder

Voor degene die denken: de Luizenmoeder, waar gaat dat over? (Dan heb je trouwens echt onder een steen geleefd zeg….haha). In de Luizenmoeder zien we de gebeurtenissen op een basisschool. Verschillende onderwerpen over het schoolse leven komen aan bod. Denk aan: hulpmoeders, Sinterklaas, 1 april, oudergesprekken en zelfs seksuele voorlichting.

Waarom schrijf je dan nu pas wat over deze serie Merle? Nou, ik heb het eerst eens een paar afleveringen aangekeken en om te kijken welke onderwerpen er allemaal aan bod zouden komen. En ik moet bekennen: het is echt een geniaal, grappige serie! Wat maakt de serie dan zo leuk en goed? Nou, alles kan en mag opeens in deze serie. Ik denk dat, dat de kracht is van de serie.

Juf Ank een held!

Natuurlijk wordt alles wel uitvergroot en gaat niet alles zo op een basisschool, maar een aantal situaties zijn echt herkenbaar. Het zingen van Juf Ank is natuurlijk helemaal een hype geworden. Maar in de kleutergroepen (groep 3 minder) wordt er echt zo ‘gezellig’ gezongen. Wij kunnen er zeker om lachen en op mijn stageschool zingen we regelmatig: ‘hallo allemaal, wat fijn dat je er bent’ (zo, was het liedje net uit je hoofd, is ie er weer!). Het is natuurlijk ook wel super grappig. In het dagelijks leven komen we dit liedje regelmatig tegen! Mijn moeder (ook juf trouwens) deed bijvoorbeeld laatst mee aan een hardloop wedstrijd. Mensen langs de kant waren aan zwaaien, wat roepen mensen die voor mijn moeder lopen: ‘niet meer zwaaien, niet meer doen!’ Dat is toch geniaal grappig?!

Als ik eerlijk ben vond ik de eerste aflevering nog steeds het leukst! Waarom? Daar wordt eens duidelijk met wat voor dingen een leerkracht allemaal te dealen heeft. Juf Ank noemt even doodleuk open en bloot op wat voor ‘soort’  leerlingen ze allemaal in de klas heeft.  Maar dat is wel waar het onderwijs heen gaat. En dan wordt inderdaad de lat steeds hoger gelegd voor de leerkrachten.

De Luizenmoeder

Afleveringen

De aflevering met de leesgroepjes indeling. Heel herkenbaar! En ik vond het eind van die aflevering zo mooi gedaan! Elk kind maakt op zijn eigen manier een ontwikkeling door. De één misschien sneller dan een ander en het maakt niet uit in welk leesniveau een kind zit. Op zijn eigen manier en tempo komt dat echt wel goed. Maar tja…. sommige ouders leggen daar druk op bij hun kinderen. En dat is natuurlijk niet wat we willen.

Seksuele voorlichting

En natuurlijk kan de geweldige aflevering over de seksuele voorlichting niet ontbreken. Samen met mijn ouders, vriendje, schoonouders en schoonzus heb ik naar deze aflevering gekeken. Wat hebben wij moeten lachen met z’n allen zeg! Mijn schoonvader had nog nooit gekeken naar de Luizenmoeder, maar moest echt heel hard lachen. Nu was dit natuurlijk ook wel dé aflevering. Maar geloof mij: in groep 3 krijg je echt nog geen seksuele voorlichting…. Of althans ik heb dat nog nergens meegemaakt. Maar de manier waarop dat werd gedaan was natuurlijk wel heel grappig. De term: speciaal knuffelen vind ik oprecht mooi bedacht. Misschien dat massaal in het onderwijs gebruiken als we het over seksuele voorlichting hebben?!

Kanjerhoedjes

De kanjerhoedjes aflevering was ook al zo lekker herkenbaar. Wij attenderen kinderen er vaak op welke ‘pet’ ze op hebben en welk gedrag ze dan vertonen. Ik vond het super grappig dat juf Ank dat ook even bij ouders doet. Ik ben nu de pestvogel…  wahaha. Zo grappig! Maar bij sommige ouders kun je dit inderdaad doen. En niet alleen in het onderwijs zijn kanjerpetten een idee. Misschien ook wel bij andere beroepen…. ;). Ik zou zeggen: stel het eens voor aan je baas: kanjertraining!

De Luizenmoeder

Ideeën voor seizoen 2

Ik kan niet wachten op seizoen 2 van de Luizenmoeder!  Op mijn stageschool waren wij ook al aan het nadenken voor seizoen 2 (ja, want die gaat er waarschijnlijk ook aankomen!), waar kan het nog meer over gaan in de Luizenmoeder? Schoolreisje dachten wij gelijk! Dat is ook zeker een hot item: leerling vergeten of leerling gewond. Hapjes met kerst brengen. Ook altijd zeer leuk wanneer moeders de hapjes voor het Kerstdiner verzorgen. Zelf zat ik ook nog te denken aan: meester en juffen dag of een dag met een invaller. Levert ook altijd ‘leuke’ momenten op!

Jammer dat morgen de laatste aflevering is, maar ik ga daar zeker dubbel van genieten en op naar seizoen 2 dan maar zou ik zeggen. Ohja en ik zal jullie netjes gedag zeggen aan het eind van dit artikel:
dag, dag lezers van de blog,
een hele fijn dag en wat fijn dat je dit las,
we zwaaien met ons handje heel hard heen en weer en zeggen dan allemaal tot een nieuwe blog maar weer. 

Kijk jij de Luizenmoeder en wat vind jij daarvan?

 

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1189

9 reacties

  1. Ja, maar ik heb helaas alleen de eerste aflevering gezien. Ik ben een beetje verslaafd aan Koreaans drama en heb daardoor verder nog niets gezien. Maar ik vind Luizenmoeder zeker leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *