4 tips om het internet in huis te verbeteren

Een gastartikel waarin je tips om het internet in huis te verbeteren leest.

Waar zouden we anno 2022 zijn zonder een werkende internetverbinding? In paniek waarschijnlijk! Zeker thuis is een vlotte en stabiele internetverbinding wenselijk. We maken er immers gebruik van op onze computers, om series en films te kunnen streamen én voor alle domotica (slimme apparaten) in huis. Als je een internetverbinding dan een bron van ergernis is, kan dat ten koste gaan van je wooncomfort. Daarom geven we vier tips om het internet in huis te verbeteren.

4 tips om het internet in huis te verbeteren

Het juiste internetabonnement

De eerste stap naar een goede internetverbinding is altijd de keuze voor het juiste abonnement voor internet en tv. Als je een internetabonnement inkoopt dat onvoldoende is, helpt verder geen enkele tips om tot een goede internetverbinding te komen. Kijk voordat je een internetabonnement kiest eerst goed naar het gebruik ervan in jouw huishouden. Voor online gaming is altijd een downloadsnelheid van minimaal 100 Mbps nodig, maar als dat niet aan de orde is kun je het volgende aanhouden: een eenpersoonshuishouden heeft aan 30 Mbps voldoende en voor elke extra gebruiker is het verstandig om er 20 Mbps bij op te tellen.

Zo kan iedereen ook streamen zonder dat men elkaar in de weg zit. Pas op met een keuze voor DSL-internet, want de daadwerkelijk haalbare downloadsnelheid kan flink lager liggen dan wat aangeboden wordt door de afstand van je woning tot de wijkcentrale. Voor een stabiele internetverbinding kun je het beste kiezen voor kabelinternet of glasvezelinternet.

Een draad is altijd beter

Draadloos internet is een uitstekende uitvinding waar we met z’n allen gretig gebruikt van maken. Maar bij een draadloos internetsignaal gaat wel wat van de kracht ervan verloren. Het is altijd weter om waar mogelijk het apparaat waarop je een internetverbinding wilt met de router te verbinden met een internetkabel. Zo kan het signaal niet verstoord worden en profiteer je van de maximale kracht van je internetverbinding op het apparaat in kwestie. Helaas kan het echter veel gedoe zijn om apparaten overal in huis met een kabel aan te sluiten op de router.

Router op de juiste plek

Ben je afhankelijk van wifi, probeer dan voor een zo goed mogelijke dekking in huis te zorgen. Dit doe je door de router op een strategische plek te plaatsen. Dat is een zo centraal mogelijke plek met zo min mogelijk objecten in de buurt die het signaal kunnen verzwakken. Het is verstandig om de router hierbij ook van de grond te zetten. Probeer met je smartphone gemakkelijk uit wat het verplaatsen van je router doet voor het draadloos internetsignaal op verschillende plekken in huis.

Access points of mesh-wifi

Lukt het niet om een goede dekking te creëren met het verplaatsen van de router? Dan moet je de router een handje gaan helpen met aanvullende apparaatjes. Je kunt bijvoorbeeld access points aanleggen. Dat zijn een soort extra routers die je elders in huis ophangt, maar wel met een kabel verbindt met de originele router. Zo zenden ze vanaf die plek een draadloos internetsignaal uit op volle sterkte. Een draadloos alternatief is een mesh-wifi systeem.

Dit zijn soort van kleine satellieten die werken als individuele draadloze routers en het signaal opnieuw doorgeven. In tegenstelling tot wifi-repeaters, die niet in staat zijn om tegelijkertijd te zenden en te ontvangen waardoor ze het signaal halveren, heeft een mesh-satelliet juist meerdere ingebouwde radio’s die specifiek bedoeld zijn voor ontvangen of zenden. 

tips om het internet in huis te verbeteren

Bonus-tip: heb je al lang dezelfde router en lukt het met bovenstaande tips niet om je internetverbinding te verbeteren? Dan kan de router verouderd zijn en niet meer optimaal functioneren. Vraag je provider dan om een nieuwe router.

Hopelijk heb je wat aan deze handige tips om het internet in huis te verbeteren. 

* dit artikel bevat een samenwerking*

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1181

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *