Vijf tips om van je tuin een kindvriendelijke plek te creëren

In deze gastboog: vijf tips om van je tuin een kindvriendelijke plek te creëren.

 Een tuin kan veel meer bieden dan alleen een stuk groente buitenruimte rondom je woning. Helemaal wanneer je kinderen rondlopen binnen je woning is het een goed idee om van je tuin een plek te maken waar kinderen vrij kunnen spelen. In dit blog delen we handige tips om je tuin om te toveren tot een echt speelparadijs voor kinderen.

Vijf tips om van je tuin een kindvriendelijke plek te creëren

Zorg voor natuurlijke elementen

Natuurlijke elementen zijn belangrijk om toe te voegen aan je tuin. Door deze elementen creëer je een plek waar kinderen in alle rust kunnen spelen. Daarnaast bieden deze elementen ook een bepaalde vorm van privacy waardoor je een speelgebied afbakent. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van mooie planten of een beukenhaag. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar kan ook van educatieve waarde voor je kinderen zijn.

Ruimte voor spelen en bewegen

Wil je jouw tuin kindvriendelijk maken, dan zul je ervoor moeten zorgen dat kinderen genoeg ruimte hebben om te spelen en te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een grasveld waar ze kunnen voetballen, hang een schommel op of plaats een trampoline in de tuin voor nog meer speelplezier. Zorg wel dat de toestellen die je plaatst veilig zijn.

Vijf tips om van je tuin een kindvriendelijke plek te creëren

Er valt wat te leren

Naast dat je jouw tuin kan inrichten als een waar speelparadijs voor je kinderen, kan je er ook voor kiezen om educatie toe te voegen in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een kleine moestuin waar je kinderen alles kunnen leren over planten, groenten en de natuur. Misschien kunnen ze hier hun eerste tomaten wel kweken of kunnen ze plantjes zaaien. Help ze mee met het zaaien, verzorgen en oogsten zodat je ze dingen kan bijbrengen. Dit is een goede manier om kinderen bewust te maken van waar eten vandaan komt en hoe dit proces in gang wordt gezet.

Richt je tuin duurzaam in

Wanneer je veel tijd in de tuin gaat spenderen met je kinderen is het belangrijk om je tuin duurzaam in te richten. Kies voor duurzame materialen wanneer je een schommel of een trampoline wil aanschaffen, kies voor gras in plaats van tegels en overweeg om een sedumdak aan te schaffen. Je kan er ook voor kiezen om je tuin diervriendelijk te maken door het plaatsen van vogelvoedsel of een insectenhotel. Hier kunnen je kinderen ook weer van leren!

Vijf tips om van je tuin een kindvriendelijke plek te creëren

Laat de zomer maar komen

Wanneer het erg warm is buiten wil je natuurlijk dat je kinderen wel wat kunnen afkoelen. Water trekt altijd de aandacht van kinderen. Kijk daarom of je een zwembad kan neerzetten wanneer de temperaturen echt oplopen. Je kan er ook voor kiezen om een kleine vijver aan te leggen met kleine waterplanten en vissen erin. Zo leren je kinderen ook direct hoe ze hiermee om moeten gaan. Hoe maak jij je tuin kindvriendelijk?

Hopelijk heb je wat aan deze vijf tips om van je tuin een kindvriendelijke plek te creëren. 

* dit artikel bevat een samenwerking*  

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1181

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *