Tips om je vriendschappen te onderhouden

Een gastartikel met tips om je vriendschappen te onderhouden. 

Tijdens de school- en studietijd lijkt het zo makkelijk: veel tijd vrijmaken om je vrienden te zien. Maar zodra het volwassen leven aanbreekt, is dat ineens knap lastig. Je bent veel tijd kwijt met werk en andere verplichtingen. Je wilt eerder naar bed. Die vriendschappen schieten er al snel bij in. Hoe lukt het tóch om dit beter te onderhouden?

Tips om je vriendschappen te onderhouden

Nodig je vrienden uit

Neem een proactieve houding aan in het onderhouden van je vriendschappen. Toon vaker initiatief: grote kans dat je dit vervolgens ook weer terug krijgt. Een makkelijke manier om je vrienden te zien? Nodig ze gewoon thuis uit. Kook samen of denk aan een gezellige borrel. Een lekker glas Chardonnay erbij en het bijpraten kan beginnen. Denk er dus niet te moeilijk over, maar zet gewoon de stap door je vriend(in) uit te nodigen.

Of jullie nu een kort babbeltje maken of plotseling urenlang tijd doorbrengen samen, je ziet wel hoe het loopt. Toon echt interesse als jullie bij elkaar zijn. Stel de juiste vragen, laat belangstelling zien. Zo komt het de ene keer tot een serieus gesprek, maar is het de andere keer lang leve de lol. Juist die balans is zo mooi in vriendschappen! Het is maar net waar jullie aan toe zijn. Sta in ieder geval altijd klaar om een luisterend oor te bieden.

Vier mooie momenten

Gewoon even afspreken kan dus altijd met je vrienden. Maar er is meer om aan te denken. Vier mooie momenten in elkaars leven. Is een vriend(in) jarig, is er een jubileum of een andere viering? Denk aan hem of haar. Stuur bijvoorbeeld een berichtje met felicitaties – daar maak je de ander blij mee. Maar het is nog wel leuker om mooie momenten in real life te vieren. Neem een fles Cava mee en proost erop! Het leven vieren met vrienden, is dat eigenlijk niet gewoon het leukste dat er bestaat? Door hier tijd voor te plannen, word je een gelukkiger mens. Kom dus niet altijd aan met smoesjes over een druk leven: als jullie eenmaal samen zijn, zit je daar niet meer zo bij met je hoofd.

Tips om je vriendschappen te onderhouden

Bedenk activiteiten

Thuis bijpraten met vrienden is al een mooi idee, zoals inmiddels duidelijk is. Maar het is ook leuk om af en toe een activiteit te doen met je vrienden. Dit is de ideale manier om herinneringen te maken samen! Waar je aan kunt denken? Het is maar net wat jullie leuk vinden. Ga naar een concert, het theater of de bioscoop. Of volg samen een cursus: van Italiaans koken tot een fotografieworkshop. Probeer voor je vriend(in) te schatten wat hij of zij leuk zou vinden. En stel dit vooral zelf voor! Zo gebeurt het immers ook – je kunt wel zitten wachten, maar daar schiet je weinig mee op.

Plan ver vooruit

Even spontaan ’s avonds afspreken is er vaak niet meer bij met vrienden, in het drukke volwassen bestaan. Hoewel dit allemaal iets minder impulsief gaat, is het nog altijd heel leuk om je vrienden te zien. Plan desnoods ver vooruit. Pak de agenda’s erbij en prik een datum over een paar weken of maanden. Zo, dat staat maar alvast! Spreek daarbij wel met elkaar af dat het niet de bedoeling is om die datum dan zomaar weer af te zeggen, tenzij het echt niet anders kan. Een mooi voornemen, toch?

Eerlijkheid duurt het langst

Tips om je vriendschappen te onderhouden

Tot slot: wees eerlijk tegenover je vrienden en jezelf. Als je jong en onbevangen bent, ben je vaak nog niet zo kritisch. Maar na verloop van tijd kan het best eens zo zijn dat je een bepaalde eigenschap aan je vriend(in) storend vindt. Durf dit te benoemen. Vind je het bijvoorbeeld jammer dat hij of zij nooit met het voorstel komt om af te spreken? Daar mag je best iets van zeggen. Het kan zelfs een mooi en eerlijk gesprek op gang helpen. En die eerlijkheid, die duurt het langst!

Door initiatief te tonen en er echt te zijn voor je vrienden, kan een vriendschap heel lang blijven bestaan. Dit krijg je andersom ook weer terug van goede vrienden! Het is dus wel belangrijk om er moeite voor te blijven doen.

Dit waren de tips om je vriendschappen te onderhouden. 

* dit artikel bevat een samenwerking*  

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1201

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *