Solliciteren? De eerste indruk maakt het verschil! 

Een gastartikel over solliciteren? De eerste indruk maakt het verschil.

Laten we eerlijk zijn, solliciteren blijft iets spannends. Ook in een arbeidsmarkt waar de banen voor het oprapen liggen, is het nog altijd belangrijk dat je goed beslagen ten ijs komt. Want bij leuke banen zijn er ongetwijfeld nog meer kapers op de kust. Uiteraard is het goed om je te focussen op de inhoud en te weten wat je moet zeggen over het bedrijf en de functie, maar er is nog iets wat veel belangrijker is en dat is het maken van een goede eerste indruk. Dit gaat namelijk écht het verschil maken. Wanneer jij een goede eerste indruk maakt dan zul je zien dat je niet één maar direct twee-nul voor staat. Daarom hier de zaken die daarbij van groot belang zijn. 

Dat hele knappe mensen makkelijker aan een baan komen is een mythe. Dat is niet waar. Dat verzorgde mensen sneller worden aangenomen, dát is dan wel weer waar. Wanneer je een goed verzorgd uiterlijk hebt straal je zelfbewustheid maar ook discipline uit. Dus niet overdreven maar gewoon verzorgd, is meer dan genoeg om een goede eerste indruk te maken. Dit geldt niet alleen voor zaken als haar en make-up maar ook zeker voor kleding. Uiteraard niet te strak, te veel en te opzichtig maar ook niet te grijs en grauw.

En ook bij het maken van een goede eerste indruk geldt dat je beter under- dan overdressed kan zijn. Maar een eerste indruk gaat ook verder dan alleen je eigen uiterlijk, ook de spullen die je bij je hebt zijn veelzeggend. Zo gaat een hilarisch Pokémon telefoonhoesje je waarschijnlijk niet helpen aan een opslag. Hetzelfde geldt voor een knalroze auto. Nee, ga bijvoorbeeld voor een Renault Espace. Dit is de perfecte zakelijke én gezinsauto, het is niet overdreven groot maar wel perfect om een goede eerst indruk te geven. Daarnaast is het ook nog eens een hele fijne en betrouwbare auto, ook een fijne bijkomstigheid. Ohja, vergeet ‘m niet te wassen!

Solliciteren? De eerste indruk maakt het verschil

Naast de uiterlijke zaken en de inhoudelijke kant speelt de non-verbale kant ook nog een grote rol. Deze kunnen je succes enorm vergroten, maar uiteraard ook verkleinen. Enerzijds is dit natuurlijk een groot deel onbewust gedrag, maar je kunt dit gedrag ook bewust maken door jezelf te trainen. Sta altijd goed rechtop en geef een ferme handdruk. Dat laatste kan enorm je zelfverzekerdheid vergroten.  

Kortom, solliciteren is en blijft spannend. Het maakt niet uit waarvoor en op welk niveau. Wees daarom altijd goed voorbereid en wees je ook bewust van de non-verbale zaken. Wanneer jij uitstraalt dat je geschikt bent voor de job, zullen andere dat ook direct gaan geloven. Succes met solliciteren!

* dit artikel bevat een samenwerking*   

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1174

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *