Slimme zorgverzekering bespaartips

Een gastartikel waarin je informatie vindt over: Slimme zorgverzekering bespaartips.

De zorgverzekering is verplicht in Nederland. En dat is natuurlijk maar goed ook: je wilt immers gebruik kunnen maken van goede zorg, als dit nodig is. Maar het is wel fijn als je zoveel mogelijk kunt besparen. Lees verder voor tips over de zorgverzekering.

Korting door zorgverzekering

Het is soms mogelijk om gebruik te maken van korting door je zorgverzekering. Denk aan sporten via zorgverzekering, waarbij je workouts extra voordelig zijn. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, want dit maakt het makkelijker om een gezonde levensstijl na te streven. Korting in de sportschool of juist korting bij het uitproberen van een andere, nieuwe sport, kies zelf wat je leuk vindt om te doen. Wat denk je bijvoorbeeld van yoga of padel? Zoek uit van welke regeling je precies gebruik wilt maken – dat is eigenlijk zo gepiept.

Juiste regeling

Het is verstandig om goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden rondom de zorgverzekering. Verdiep je hierin. Op die manier weet je immers ook waar je recht op hebt! Je kunt voor een gezin zorgverzekering kiezen, wat extra voordelig kan zijn. Je kinderen zijn in ieder geval meeverzekerd op de zorgverzekering van jou of je partner. Dit is gratis, tot 18 jaar.

Ben je regelmatig in het buitenland te vinden? Zoek ook dan goed uit wat je rechten zijn rondom je zorgverzekering. Als je in Nederland woont of werkt, dan ben je verzekerd voor zorgkosten via de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet, ook als je op vakantie gaat. Maar zoek goed uit of je in het buitenland gebruik kunt maken van zorg. Een reisverzekering is soms een handige aanvulling.

Overstappen

Het kan voordelig zijn om over te stappen van zorgverzekeraar. Ieder jaar kun je dit bekijken, aan het eind van het jaar. De nieuwe verzekering gaat dan in het nieuwe jaar in. Vergelijk de prijzen van bepaalde polissen per verzekeraar. Je kunt ook binnen je huidige verzekeraar overstappen naar een andere polis. Of pas bijvoorbeeld je eigen risico bedrag aan.

Denk goed na over de keuzes die je hierin maakt: let niet alleen op het geld dat je kunt besparen, maar ook op de eventuele wijzigingen in je verzekering die hieraan zijn gekoppeld. Het is in ieder geval de moeite waard om naar andere verzekeraars en verzekeringen te kijken aan het eind van het jaar, ook als je besluit om toch niet over te stappen. Zo ben je weer goed op de hoogte.

Slimme zorgverzekering bespaartips

Aanvullende zorg

Je kunt gebruik maken van een aanvullende zorgverzekering, naast de basiszorgverzekering. Het grote voordeel? Extra zorg is met een dergelijke verzekering beter te betalen, denk aan fysio of voetzorg. Als het niet dringend nodig is om gebruik te maken van een bepaald soort aanvullende zorg, dan kan het de overweging waard zijn om hiermee te wachten totdat je een passende verzekering hebt aangevraagd. Je betaalt wel voor de aanvullende zorgverzekering, maar dit gaat vaak om een relatief laag bedrag. Beslis per jaar of je gebruik wilt maken van een aanvullende zorgverzekering, en zo ja, welke zorgverzekering dit is. Ook hier kun je dus weer aanpassingen in maken, op jaarbasis.

Zorgtoeslag

Controleer tot slot of je recht hebt op zorgtoeslag. Zo krijg je namelijk een deel of de volledige kosten van de zorgverzekering vergoed. Het hangt af van je persoonlijke situatie of je hier recht op hebt. Je kunt dit uitzoeken en direct aanvragen, mocht je recht hebben op de toeslag. Ontvang je zorgtoeslag, maar is je persoonlijke situatie veranderd, bijvoorbeeld omdat je meer bent gaan verdienen? Dan kan het juist slim zijn om de zorgtoeslag stop te zetten of te verlagen, om te voorkomen dat je ineens een flink bedrag terug moet betalen.

Zoek uit waar je recht op hebt als het aankomt op de zorgverzekering. Van kortingen tot toeslagen: je kunt zomaar voordeliger uit zijn dan je vooraf denkt. Dat is uiteraard mooi meegenomen.

* dit artikel bevat een samenwerking*   

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1174

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *