Konijn in de tuin houden? Maak eerst je tuin konijnproof!

Een gastartikel over: konijn in de tuin houden? Maak eerst je tuin konijnproof!

Konijnen leven graag buiten. Hier kunnen ze lekker rondlopen en leven ze in de verse buitenlucht. Maak je tuin wel eerst konijnproof, om een prettige en veilige leefomgeving te bieden aan het dier. Dit zijn slimme tips.

Konijn in de tuin houden? Maak eerst je tuin konijnproof!

Goed konijnenhok

Het konijn zit een groot deel van de dag in het hok. Dat is prima, mits je een goed konijnenhok kiest. Het hok moet allereerst stevig zijn en tegen verschillende weersomstandigheden kunnen. Met een sterk houten hok of een onderhoudsarm kunststof hok zit je goed. Plaats een konijn in een hok dat groot genoeg is: afhankelijk van type konijn. Veel konijnen wonen in een te klein hok, wat best zielig is. Het konijn moet een beetje rond kunnen lopen door het hok. Zeker als je meerdere konijnen neemt of een groot konijn hebt, is een ruim hok wenselijk.

Voldoende beweging

Een konijn heeft behoefte aan veel beweging. Dit kan zeker in de tuin! Je kunt bijvoorbeeld een konijnenhok met ren nemen, om het dier bewegingsvrijheid te bieden. Dit is meteen een veilige omgeving, aangezien het konijn niet kan ontsnappen en andere (roof)dieren niet bij het konijn kunnen komen. Een ideaal idee! Een ren is er zowel aan het hok als los van het hok te vinden. Daarnaast kun je een konijn los laten lopen. Dit kan echter niet zomaar! Bij het onderstaande punt gaan we hier verder op in.

Veilige omgeving

Je wilt je konijn los laten lopen in de tuin. Dit vraagt wel om de nodige voorbereidingen: wees er zeker van dat je dit kunt bieden. Er zijn verschillende gevaren die op de loer liggen. Je wilt allereerst niet dat je konijn kan ontsnappen: konijnen zijn erg nieuwsgierig en kunnen er zomaar eens vandoor gaan. Met konijnengaas kun je een omheining maken, als alternatief voor een ren. Dit gaas moet ook onder de grond geplaatst worden, tot zo’n 30 cm diep.

Konijn in de tuin houden?

Anders kan een konijn namelijk graven en alsnog wegkomen. Pas op met giftige planten in de tuin, want hier kan een konijn ziek van worden. Verder is er het gevaar van roofdieren, zoals vogels en marters. Een konijn is een lekkere prooi. In een ren is een konijn hiervoor beschermd, maar anders kun je aan schuilplekjes denken. Veel roofdieren jagen als het donker is. Zorg dan dus dat je konijn in ieder geval weer terug is in het hok.

Eten en drinken

Zorg dat het konijn buiten voldoende eten en drinken heeft. Dit kan zowel in als buiten het hok. Als je konijn veel tijd in het hok doorbrengt, is het noodzakelijk dat hier altijd eten en drinken staat. Controleer dit dus dagelijks: zijn de bakjes nog vol? En geef je konijn gevarieerd eten. Houd de bakjes voor eten en drinken schoon, zodat er geen verkeerde bacteriegroei kan ontstaan.

Konijn in de tuin houden?

Samenleven in de tuin

Konijnen zijn sociale dieren. Het is daarom raadzaam om meerdere konijnen te nemen, zeker als je ze buiten laat leven! Nu kunnen de konijnen samen avonturen beleven. Dit maakt ze gelukkig. Je kunt twee of drie konijnen samen laten wonen in hetzelfde hok, als ze maar aan elkaar gewend zijn en genoeg leefruimte hebben.

Konijn in de tuin houden? Maak eerst je tuin konijnproof! En dat lukt zeker met deze tips. 

* dit artikel bevat een samenwerking*  

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1201

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *