De makkelijkste manier om je dak zelf duurzaam te bedekken

De makkelijkste manier om je dak zelf duurzaam te bedekken

Een gastartikel over de makkelijkste manier om je dat zelf duurzaam te bedekken. Ik moet zeggen: handige tips! 

Het bouwen van elk project is een flinke uitdaging. Of het nu een groot flatgebouw, een huis of een tuinhuis is, je zult veel van dezelfde problemen tegenkomen. Het dak is er een van, door de jaren heen zijn er veel manieren ontstaan om het dak van een gebouw te bedekken. In de laatst jaren is er toch een manier boven komen drijven voor alle projecten, groot of klein. Een duurzame manier die niet ingewikkeld is: EPDM. Dit is hoe je gebruik maakt van deze alleskunner.

De makkelijkste manier om je dak zelf duurzaam te bedekken

Het materiaal

We gaan in dit artikel uit dat het gebouw in Nederland gebouwd wordt en dus moet voldoen aan de regels van het Bouwbesluit. Ook voor tuinhuizen die buiten het Bouwbesluit vallen is dit echter een effectieve en duurzame manier om het dak te bedekken. Voor veel daken is EPDM dakbedekking de praktische keuze. Het is in het Bouwbesluit goedgekeurd om daken te beschermen tegen alle weertypen wanneer het goed gemonteerd is. Het is bruikbaar voor zowel platte als schuine daken en is relatief makkelijk aan te brengen op de dakconstructie.

De makkelijkste manier om je dak zelf duurzaam te bedekken

EPDM staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer, een koolwaterstof met dubbele verbindingen. Deze reactie leidt tot een stof die in de volksmond rubber genoemd wordt. Dit soort rubber wordt erg veel gebruikt, van het dakbedekkingsmateriaal tot kleine onderdelen in kinderspeelgoed. Het is een extreem stevig en elastisch materiaal waardoor het perfect geschikt is voor de bouw. Dit doordat het niet alleen bescherming biedt tegen vuil door zijn stevigheid maar ook omdat het waterafstotend is. Hierdoor is het bestand tegen alle weersomstandigheden en daarmee een uitstekend bouwmateriaal.

De montage

Het grootste voordeel voor je project bij het gebruik van EPDM als materiaal voor het dak is misschien wel de montage. Waar traditionelere manieren veel meer moeite kosten is een EPDM dak  erg makkelijk aan te brengen. Vaak kan je EPDM daken op maat bestellen in een pakket met alle benodigdheden. Het snijden van de EPDM dakbedekking wordt vaak al voor je gedaan bij de bestelling, het is alleen nog maar aan jou om het correct aan te brengen met de EPDM lijm en te zorgen dat de daktrimmen goed aangesloten zijn.

Mocht het toch fout zijn gegaan bij de bestelling is het ontzettend makkelijk om het dak alsnog sluitend af te maken, het is uiteindelijk alleen maar een kwestie van het missende deel naast de rest op het dak te plakken. EPDM lijm en kit zijn net zo makkelijk te bestellen als delen EPDM dakbedekking waardoor je altijd je dak goed af kan maken zonder problemen. Het enige wat zelf gedaan moet worden is het bepalen van de dikte van de EPDM dakbedekking, afhankelijk van het project.

De makkelijkste manier om je dak zelf duurzaam te bedekken, dat moet lukken met EPDM denk ik zo. 

* dit artikel bevat een samenwerking*

Misschien is dit ook leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *