In dit gastartikel lees je over 5 dingen die je leert als professionele coach.
De loopbaan van een professionele coach is bezaaid met interessante inzichten en levensveranderende openbaringen. Naast de fundamentele coachingvaardigheden die je in een opleiding als coach leert, zijn er ook nog een aantal diepere lessen die je meeneemt in zowel je professionele als persoonlijke leven. Hieronder belichten we vijf belangrijke inzichten die elke coach tijdens zijn reis opdoet.
5 dingen die je leert als professionele coach
Het belang van actief luisteren
Luisteren is niet alleen horen wat er gezegd wordt. Net zo belangrijk is begrijpen wat er niet gezegd wordt.
In de rol van coach leer je dat actief luisteren meer inhoudt dan alleen het verwerken van woorden – het gaat om empathisch luisteren, het peilen van non-verbale signalen en het aanvoelen van de onderliggende emoties en behoeften. Het is een vaardigheid die niet alleen voordelig is in je coachingspraktijken, maar het zal net zo positief zijn voor je persoonlijke relaties.
De kracht van open vragen stellen
De juiste vraag stellen is de helft van het antwoord. Een van de eerste dingen die je zult leren tijdens een gekwalificeerde coachopleiding is het belang van open vragen stellen.
Het zijn open vragen zelfontdekking en zelfreflectie bij cliënten stimuleren, waardoor diepere inzichten en oplossingen op het oppervlakte komen.
Het omarmen van stilte
Stilte in een gesprek wordt vaak onderschat. Als coach leer je de waarde van stilte te waarderen en in het specifiek ruimte te geven voor reflectie, zowel voor cliënt als coach. Het is in de stilte dat de meest krachtige momenten van inzicht en bewustwording naar boven komen.
Het belang van zelfreflectie
Zelfreflectie is niet te missen en is voor elke coach een manier on ook anderen beter te leren kennen. Continu zelfonderzoek en reflectie doen op je eigen overtuigingen, waarden en gedragingen helpen je authentiek te blijven en natuurlijk effectief te kunnen coachen.
Het hanteren van een niet-oordelende houding
Een niet-oordelende houding legt het fundament voor een duurzame coachingsrelatie. Het is op basis van deze houding dat je een veilige en open ruimte weet te creëren.
Dit is een mentale omgeving waarin cliënten zich vrij voelen, om zichzelf te zijn en hun ware gedachten en gevoelens open te stellen. Het draait hier allemaal om het accepteren van mensen zoals ze zijn, zonder hen te beoordelen of te willen veranderen.
Het zijn deze vijf kernlessen die de professionele coach onderscheiden van een adviseur of mentor, en de basis vormen van een effectieve coachingrelatie. Ongeacht je ervaring en kennis, deze principes blijven een leidraad in je coachingpraktijk en daarbuiten!
* dit artikel bevat een samenwerking*