Contactlenzen versus een bril

contactlenzen versus een bril

 Hoi! Mijn bril draag ik denk ik al zo’n vier jaar. Deze heb ik voornamelijk voor ver af. Ik heb aan één kant -1 en de andere kant -0,75. Niet geheel schokkend. Wel gaan mijn ogen achteruit. Ik begon met – 0,25…Mijn moeder draagt lenzen en mijn vader een bril. Ik verwacht dat mijn bril dus zeker een blijvertje is. Maar naast een bril kun je natuurlijk ook kiezen voor contactlenzen. In dit artikel bespreek ik contactlenzen versus een bril.

Contactlenzen versus een bril. Als je het mij nu zou vragen zou ik zeggen: een bril. Ik ben niet anders gewend. Maar als je mijn moeder zou vragen die zou zeggen: lenzen. Deze draagt zij al jaren en zij weet dus niet beter. Over beide valt wat te zeggen.

Voordeel lenzen

Lenzen zie je niet zitten natuurlijk. Een bril is duidelijk zichtbaar op je gezicht. Nu zijn er veel verschillende monturen en is er altijd iets te vinden dat bij jou past. Lenzen zijn onzichtbaar. Je ziet niet of mensen lenzen dragen. Wil je liever geen ‘ding’ op je neus, dan zijn lenzen een betere optie.

contact lenzen versus een bril

Lenzen zijn een stuk praktischer. Ze blijven gewoon op de plek zitten en beslaan niet. Dit gebeurt vaak bij een bril. Vlekken op je glas, of hij zit scheef. Bij lenzen heb je deze problemen niet. Hierdoor is bijvoorbeeld sporten met lenzen ook makkelijker dan met een bril.

En wanneer je een zware sterkte nodig hebt, zijn dikke brilglazen nou niet heel charmant. Lenzen kunnen een zware sterkte bevatten, maar worden niet dikker. Lijkt mij een stuk charmanter.

[shopsuite_snippet id=5a0f]

Nadelen lenzen

Wat mij dus het vervelendste lijkt van lenzen: ‘het in je ogen doen’ of hoe je dat ook noemt. Je ogen moeten wennen aan het nieuwe gevoel en je moet handigheid krijgen in het inbrengen. Ik vind het zelf geen fijn idee dat ik een lens in mijn oog zou moeten ‘prikken’. Misschien overdrijf ik wat, maar met mijn vinger in mijn oog zitten wroeten is niet zo mijn ding.

Maar als ik mijn moeder hoor: ‘Merle, dat valt reuze mee en daar wen je aan. Je moet het gewoon een paar keer doen en klaar.’

Mijn moeder draagt zelf maandlenzen en dat bevalt haar prima. Ze heeft verschillende typen lenzen geprobeerd: harde en zachte. Ze draagt nu al jaren zachte lenzen. Een van de beste maandlenzen kun je tegenwoordig ook gewoon online shoppen bij Biofinity.

Daarnaast is het schoonmaken van de lenzen ook belangrijk en vraagt dat een zekere discipline. Je bril kun je best een paar dagen niet poetsen (als jij wat waziger ziet, geen probleem joh). Maar lenzen moet je schoonhouden. Lenzen geven sneller infecties, dus kijk goed hoe je deze schoon kan houden.

Lenzen mag je maar maximaal 12 uur per dag in. Ze kunnen namelijk de toevoer van zuurstof en voeding naar je hoornvlies blokkeren. Het is nodig om je ogen voldoende te laten ademen, dus na 12 uur zou je toch weer een bril op moeten zetten.

contactlenzen versus een bril

Voordelen bril

Een bril kan je gezicht natuurlijk een andere vorm/uitdrukking geven. Tegenwoordig kan een bril ook een mode item zijn. Je zou zelfs voor verschillende gelegenheden andere brillen aan kunnen schaffen. Ikzelf heb ook twee verschillende brillen, hoewel ik mijn gouden bril het meeste draag. Deze staat wat zachter in mijn gezicht.

Aan een bril heb je verder weinig onderhoud. Je maakt alleen de glazen zo nu en dan schoon en that’s it. Wanneer je sterkte niet verandert, kun je jaren doen met een bril. Tenzij je een keer een ander montuur wilt, haha. En met een bril heb je geen last van geïrriteerde of droge ogen. Er komt geen stof of vuil vast te zitten tussen je ogen en de bril.

contactlenzen versus een bril

Nadelen bril

Zoals ik al eerder benoemde is sporten met een bril minder handig. Je bril zit dan toch vaak in de weg. Mijn sterke is niet slecht genoeg, dus ik kan prima sporten zonder bril. Mocht je echt slechte ogen hebben, dan is sporten met lenzen zeker aan te raden.

Het kan ook zijn dat je moet wennen aan het montuur van je bril. Zeker de wat donkere en zware monturen kunnen zichtbaar blijven in je ooghoeken. Hier wen je vaak wel aan, maar soms blijf je het montuur van je bril altijd een beetje zien als je op een bepaalde manier kijkt.

[shopsuite_snippet id=5a10]

En dan denk ik wel het bekendste nadeel van brillen: de brillenglazen die vies worden of beslaan. Dat is soms best irritant. Zeker in de tijd met mondkapjes was dit een uitdaging. Wanneer je dan van de kou in een warme winkel liep besloegen je brilglazen zeer snel.

Contactlenzen versus een bril

Tja… Contactlenzen versus een bril. Beide hebben z’n voor- en nadelen. Het is maar net wat je zelf fijn vindt. Ik weet dat mijn moeder ook veel afwisselt. Na het avondeten gaan de lenzen uit en draagt ze haar bril. Heeft ze een dag droge ogen dan draagt ze haar bril. Of gewoon een rustig dagje thuis? Dan draagt ze ook vaak haar bril. Verder altijd haar lenzen.

Het beste is om met daglenzen te beginnen. Dit wordt ook vaak aangeraden. Daarna kun je overstappen naar maandlenzen. Maandlenzen zijn goedkoper en hier hoef je minder vaak naar om te kijken natuurlijk.

Mocht het voor mij ooit zo ver komen dat mijn sterkte achteruit gaat en ik een andere bril met dikkere glazen moet, dan zit de kans erin dat ik voor lenzen ga. Het zal wennen zijn in het begin, maar lenzen hebben zeker grote voordelen. En wanneer ik thuis ben merk ik ook wel dat het fijn is om even geen bril op te hebben.

Ik ben wel benieuwd: draag jij een bril of lenzen?

* dit artikel bevat een samenwerking*

Misschien is dit ook leuk?

13 comments

  1. Ik heb geen van beiden maar mijn zoon heeft zowel lenzen als een bril en mijn dochter draagt een bril. Staat haar superleuk maar zij is er zelf niet blij mee.

  2. Ik heb geen van beiden, maar mijn man draagt een bril. Met lenzen krijgt ie droge ogen. Ik vind dat beiden jou goed staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *