Wat voor soort koffiebonen zijn er allemaal?

Een gastartikel over wat voor soort koffiebonen zijn er allemaal?

Ben je een koffieliefhebber? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk gehoord over de verschillende soorten koffiebonen die er zijn. Van Arabica tot Robusta, elke soort heeft zijn eigen smaak en kenmerken. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze bonen? Wij vertellen je graag meer in dit artikel!

Wat voor soort koffiebonen zijn er allemaal?

Arabica

Arabica is de meest voorkomende en populairste koffiesoort ter wereld en wordt vaak beschouwd als de hoogste kwaliteit. Deze bonen hebben een subtiele smaak, met tonen van fruit, chocolade en noten, en bevatten minder cafeïne dan andere soorten. Arabica bonen hebben ook vaak een lager cafeïnegehalte dan andere soorten, waardoor ze ideaal zijn voor wie een zachter kopje koffie wil. Koffie kopen bij Coffeemeister.nl? Let er dan wel op dat deze bonen vaak ietsjes duurder zijn dan andere soorten, maar ze zijn het zeker waard als je op zoek bent naar een fantastisch kopje koffie.

Robusta bonen

Robusta is de op één na meest voorkomende koffiesoort en heeft een hoger cafeïnegehalte dan Arabica-bonen. Deze bonen hebben een sterke, bittere smaak met tonen van hout en chocolade. Ze worden vaak gebruikt in blends met Arabica-bonen om meer body en sterkte aan de koffie te geven. Ze bevatten twee tot drie keer meer cafeïne dan Arabica bonen, waardoor ze ideaal zijn voor wie ‘s morgens of overdag een snelle opkikker nodig heeft. Robusta bonen zijn doorgaans ook goedkoper dan Arabica koffiebonen kopen vanwege hun hoge opbrengst en hun winterhardheid, omdat ze in een ruig klimaat kunnen groeien dan Arabica planten aankunnen.

wat voor soort koffiebonen zijn er allemaal

Liberica

Liberica bonen komen minder vaak voor dan Arabica en Robusta, maar ze winnen aan populariteit onder koffiekenners vanwege hun unieke smaken en aroma’s. Deze bonen hebben een fruitige en toch rokerige smaak met tonen van chocolade en noten. Ze bevatten ook meer cafeïne dan Arabica, maar minder dan Robusta bonen, waardoor ze ideaal zijn voor wie iets wil tussen een zachter kopje en een espresso shot. Liberica’s zijn iets duurder vanwege hun zeldzaamheid, maar ze maken het zeker goed in smaak!

wat voor soort koffiebonen zijn er allemaal

Naast deze hoofdsoorten zijn er natuurlijk nog vele andere soorten koffiebonen beschikbaar, zoals gebrande bonen, ongebrande bonen, biologische bonen, single-origin bonen en blends. Of je nu de voorkeur geeft aan een sterke kick of aan iets milders, er is zeker iets wat helemaal bij jouw smaak past. Dus ga op ontdekkingsreis om je favoriete koffieboon en verken alle heerlijke opties die er zijn! 

Ben jij een koffieliefhebber?

* dit artikel bevat een samenwerking*  

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1147

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *