Koken stom? Zo krijg je er meer plezier in!

Een gastartikel over: koken stom? Zo krijg je er meer plezier in!

De een is er dol op, maar de ander vindt er maar weinig aan: koken. Toch is het een belangrijke taak in het huishouden, waar je zo ongeveer dagelijks mee te maken krijgt. Het is echt mogelijk om keuken leuker te maken. Het hoeft dan misschien niet direct je grootste hobby te worden, maar met deze tips krijg je er in ieder geval (weer) meer plezier in.

Als je niet zoveel ervaring hebt met koken of nog onzeker bent over koken, denk je misschien al snel dat je het niet leuk vindt. Maar is het niet gewoon zo dat je nog wat meer vlieguren moet maken? Lang niet alle begin is leuk. Stel, je leert een muziekinstrument spelen. In het begin wil je het meteen opgeven, want het lukt nog niet goed en je bakt er maar weinig van. Maar als je het eenmaal wat meer onder de knie krijgt, is het juist heel leuk! Met koken werkt dit eigenlijk hetzelfde. Blijf dus vooral oefenen. Je kunt de juiste pannen kopen om verschillende maaltijden te bereiden. In het begin kun je basismaaltijden maken, die niet zo ingewikkeld zijn. Maar breid dit natuurlijk uit naar meer verschillende gerechten!

Koken stom? Zo krijg je er meer plezier in

Dat brengt ons tot het volgende punt: bereid verrassende recepten. Je hoeft heus niet op dagelijkse basis de meest enerverende gerechten op tafel te zetten. Maar het is wel leuk om van tijd tot tijd echt uit te pakken – zeker als je de kooktechnieken in de vingers hebt. Probeer bijvoorbeeld maandelijks een nieuw recept uit. Wat heb je altijd al eens zelf willen maken? Je leert er ook weer veel van als je iets uitprobeert. Dat niet alleen: koken is zo ineens weer interessant. Het is motiverend, met name als je het idee hebt dat je altijd maar ongeveer hetzelfde klaarmaakt. Dat gaat na een tijdje natuurlijk toch wel vervelen. Gelukkig zijn er nog een héleboel gerechten en recepten om te ontdekken. Werk zelf een idee uit, of ga op zoek naar tips van een andere kok.

Ontdek verschillende kooktechnieken. Bakken in olie is immers heel iets anders dan koken in heet water. En dan hebben we het nog niet eens over stomen, grillen of frituren. Er valt genoeg te ontdekken! Je kunt natuurlijk alles een keer uitproberen. Trakteer jezelf op nieuwe apparaten in de keuken, zoals een airfryer of slowcooker. Ook goede keukenmessen zijn welkom, om alle ingrediënten op de juiste manier klaar te maken. Met die messen kun je ook weer de verschillende snijtechnieken uitproberen, om de bereiding nog lekkerder te maken.

Iedereen kookt weer op een andere manier. Misschien gooi je het liefst gewoon een paar ingrediënten bij elkaar en kijk je wel of het wat lekkers wordt. Maar het kan ook zo zijn dat je juist graag nauwkeurig, stap voor stap, een recept volgt. Een ding is zeker: er is geen goed of fout. Maar het is wel grappig om je manier van eten bereiden eens om te gooien. Kook je altijd met recepten? Wijk daar eens vanaf en probeer zelf iets te bedenken. Of pas deze tip juist andersom toe: volg een recept als je dit nog niet eerder hebt gedaan. Zo kook je de ene keer naar eigen inzicht, maar bereid je de volgende keer weer een inspirerend recept van een ander. Ook dit houdt koken boeiend!

We hopen dat je met deze tips weer zingend achter het fornuis staat. Laatste, extra tip: zie koken niet te veel als een ‘moetje’, maar maak er liever gezellig tijdverdrijf van. En denk alvast aan de heerlijke maaltijd die straks op je te wachten staat! Dat is de voorbereiding toch wel waard?

* dit artikel bevat een samenwerking*   

Merle Hebing
Merle Hebing
Artikelen: 1201

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *